Vroege Vogels

Kamer steunt CO2-opslag Barendrecht

  •    •  
27-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
CO2_4a9f99.jpg
De Tweede Kamer is akkoord met de CO2-opslag in Barendrecht. De proef in de Zuid-Hollandse gemeente is bedoeld als opmaat naar massale CO2-opslag in Noord-Nederland.
Twee weken geleden was de Tweede Kamer nog kritisch over de opslag in Barendrecht. De Kamer is nu akkoord, maar heeft wel enkele aanvullende voorwaarden geëist van ministers Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Jacqueline Cramer (Milieu). Zo wordt er onder meer een schadefonds ingesteld voor bewoners. In Barendrecht is veel verzet tegen de plannen, van zowel bewoners als de gemeenteraad. Mensen maken zich zorgen over hun veiligheid en vrezen dat hun huis in waarde daalt.
De opslag van CO2 is onderdeel van de doelstelling om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door ondergrondse CO2-opslag in bijvoorbeeld oude gasvelden of onder de zeebodem komen de schadelijke stoffen niet in de atmosfeer.
Van der Hoeven toonde zich dinsdag verheugd met de steun van de Kamer. Volgens haar is het van groot belang dat er nu een besluit is genomen. Ze zegt begrip te hebben voor de gevoelens in Barendrecht, maar het gaat volgens haar om ,,een besluit van algemeen belang''. ,,Door nu te starten met een kleinschalig project op land kunnen de grote projecten op land straks naar verwachting sneller en beter worden uitgevoerd'', aldus de minister. Ze wijst erop dat CO2-opslag in de overgangsfase naar een duurzame energiehuishouding noodzakelijk is, maar dat natuurlijk het terugdringen van uitstoot van CO2 met behulp van innovatieve technieken uiteindelijk veel belangrijker is.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.