Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamer stemt in met verbod op pelsdierhouderij

  •  
30-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nerts-europees_01.jpg
De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel om de pelsdierhouderij per 2018 te verbieden. Nertsenfokkers kunnen geen schadeloosstelling verwachten.
Een Kamermeerderheid, bestaande uit SP, PvdA, GroenLinks, D66, PVV en Partij voor de Dieren, steunde het plan om de nertsen niet langer louter voor hun bontvelletje in kooien te houden. In het wild hebben de solitaire dieren een territorium. De nerts is het enige roofdier dat nog op deze manier wordt gehouden, aldus Krista van Velzen (SP).
Tegenstanders CDA, VVD, SGP, de eenmansfractie Rita Verdonk en ChristenUnie vinden een verbod op deze gezonde bedrijfstak te ver gaan. Het zint ze ook niet dat de nertsenhouders vooruitlopend op het verbod in 2018 nog wel tot 2014 moeten investeren in goede huisvesting voor de dieren. Het CDA voorziet dat nertsenhouders naar de rechter stappen om de schade te verhalen. Ook minister Gerda Verburg (Landbouw) gaf eerder aan dat ook zij voorziet dat de staat een deel van de schade zal moeten vergoeden.
De Eerste Kamer moet nu nog oordelen over het wetsvoorstel van SP en PvdA.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.