Kamer roept om verbod circusdieren
• 29-01-2008
• leestijd 2 minuten
De aandacht voor het welzijn van dieren lijkt een einde te gaan maken aan het traditionele circus. Naast de roep om een verbod op de 'luxe' legbatterij, gaan in de Tweede Kamer stemmen op om het gebruik van wilde dieren voor vermaak te verbieden.
De PvdA gaf maandag de aftrap voor de discussie tijdens een urenlang debat over de nota dierenwelzijn. Daarin stelde minister Gerda Verburg (Landbouw) dat ze meer wil weten over mogelijke 'welzijnsschade voor dieren' in het circus. Dat onderzoek is al gestart en de resultaten verwacht ze nog dit jaar.
Ook de ChristenUnie denkt serieus over een verbod. "Het staat stoer als iemand zijn hoofd in de bek van een leeuw of tijger houdt, maar we hopen toch telkens dat het dier niet zijn natuurlijke gedrag vertoont'', aldus Kamerlid Ernst Cramer.
De derde coalitiepartner, het CDA, vindt een verbod te ver gaan. "Wat is een wild dier? Keizer Haile Selassi bijvoorbeeld hield leeuwen en voerde ze. We zouden het dan ook moeten hebben over het houden van honden of koikarpers en paardrijden'', meent Henk Jan Ormel (CDA).
De coalitiepartijen zitten evenmin op één lijn over de beste manier om leghennen te houden nadat in 2012 de legbatterij wordt verboden in de Europese Unie. CDA en ChristenUnie steunen Verburg in haar keuze voor groepshuisvesting naar Duits voorbeeld, ook al omdat Duitsland een belangrijke afnemer is van Nederlandse eieren.
De PvdA ziet er niets in. Harm Evert Waalkens beschouwt het als het oprekken van de verrijkte kooi, de opvolger van de bekende legbatterij. "De kippen leven op gaas met een klein strookje kunstgras.'' De SP repte van een 'opgepimpte verrijkte kooi'.
Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) diende al een jaar geleden een motie in om de verrijkte kooi te verbieden. Ook de PvdA en ChristenUnie tekenden toen. "Er is destijds ook om onderzoek gevraagd naar de gevolgen van een verbod. Dat is er nu en het blijkt dat de balans erg negatief doorslaat voor de economie. Vandaar dat we met dit alternatief komen, anders geef je een deel van de sector een nekslag'', lichtte de CU'er toe. Maandag schaarden ook VVD, SGP en PVV zich achter de koers van Verburg, waardoor zich een meerderheid aftekende. Maar het debat werd maandag niet afgemaakt, de afronding volgt later.
Na de lange discussie vertolkte Thieme haar teleurstelling, en die van verscheidene dierenbeschermers, over de rol van vooral de minister. Zij wil graag een actievere bewindsvrouw zien die niet te veel achteroverleunt. Dat schoot Verburg in het verkeerde keelgat. "U mag het niet eens zijn met de maatregelen en het tempo, maar het is een parlemantariër onwaardig om mensen die keihard werken in de sector en op het ministerie weg te zetten als klapvee.''
Bron: ANP