Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamer: natuur ondergeschikt in 'granulietdossier'

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
alex-woods-ee5Pqx_OTlQ-unsplash (1)

© unsplash

Er is te weinig gekeken naar de gevolgen voor de natuur bij het gebruik van de omstreden stof granuliet, dat onder meer in de Gelderse ontzandingsplas Over de Maas gestort wordt om de bodem op te hogen. Economische belangen wogen te zwaar, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Sinds meerdere uitzendingen van het onderzoeksprogramma Zembla is er veel te doen om de stof. 

Giftige stoffen

Het materiaal, een restproduct uit de asfaltindustrie, werd gebruikt om de ontwikkeling van natuur in de zandplas te bevorderen. Maar het zou giftige stoffen, waaronder polyacrylamide, bevatten. Eerder waren er al twijfels over het materiaal, maar het gebruik werd niet stopgezet. Oud VVD-minister Halbe Zijlstra, nu werkzaam als topman bij infrastructuurbedrijf VolkerWessels, zou druk hebben uitgeoefend op de ambtelijke top van Rijkswaterstaat zodat het gebruik kon doorgaan.

Politiek eist onderzoek

Volgens GroenLinks-lid Suzanne Kröger is de "rode draad in het granulietschandaal" dat "economische belangen het telkens winnen van natuur en omwonenden". Onder andere D66, 50PLUS en het CDA sluiten zich hierbij aan. Verschillende partijen, zoals de SP en de ChristenUnie, willen dat de stort van granuliet stopt totdat een onderzoek ernaar is afgerond. De PvdA en de Partij voor de Dieren willen weten of er geen sprake is van een milieudelict en of het Openbaar Ministerie de zaak gaat onderzoeken.

VVD-Kamerlid Erik Ziengs maakt zich zorgen dat leveranciers van granuliet en aannemers in een verkeerd daglicht worden gezet. Hij vindt het goed dat mensen als Zijlstra "kenbaar maken dat een belang geschaad wordt". Volgens Ziengs wordt nu iets "smerig gemaakt wat in feite niet smerig is".

Lees hier de reconstructie die Zembla maakte.

Bron: ANP

Meer over:

granuliet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.