Vroege Vogels

Kamer houdt vast aan daling gaswinning

  •    •  
18-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gas_06.jpg
Coalitiepartijen VVD en PvdA houden vast aan de afgesproken daling van de gaswinning in Groningen. Ze reageerden maandag op berichtgeving in het Dagblad van het Noorden dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mogelijkheden ziet om meer dan 27 miljard kuub gas op te pompen.
Gaswinningsplan
Dat staat volgens de krant in het nog niet gepubliceerde nieuwe winningsplan dat loopt van 1 oktober dit jaar tot 30 september volgend jaar. Er zou veilig meer gas gewonnen kunnen worden. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet nog beslissen hoe ver de gaskraan in die periode open mag. Dit jaar is die beperkt tot 27 miljard kuub.
Daling is ingezet
,,De daling is ingezet. Dat moeten we vasthouden", laat VVD-Tweede Kamerlid André Bosman weten. Zijn collega Jan Vos (PvdA) is het met hem eens. ,,De PvdA wil dat de gaswinning omlaag gaat, zoals afgesproken. Deze minister moet het belang en de veiligheid van van Groningers voorop stellen en niet de belangen van de NAM."
Reactie Milieudefensie 
Milieudefensie is verbijsterd dat de NAM de gaswinning in Groningen weer wil gaan verhogen in plaats van verlagen. Milieudefensie is blij dat ook de VVD en PvdA meteen aangeven dat meer dan 27 kuub geen haalbare kaart is. Maar ook 27 is nog steeds teveel volgens hen. Milieudefensie roept de regering op te komen met een plan om de gaswinning snel terug te brengen naar het veilige niveau van 12 miljard kubieke meter. Door alle gebouwen energieneutraal te maken en flink te besparen in de industrie en de kassen kan dit niveau in 2020 bereikt worden en kan in 2030 de gaswinning helemaal gestopt worden.
Bron: ANP en Milieudefensie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.