Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamer blokkeert winnen zout en gas in Friesland

  •  
18-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zoutwinning.jpg
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) ziet onder druk van de Tweede Kamer af van het verlenen van nieuwe vergunningen voor de winning van gas en zout in Friesland.
Vrijwel de hele Tweede Kamer deelt de vrees van de provincie dat winning kan leiden tot bodemdaling, die problemen veroorzaakt bij de waterhuishouding.
Van der Hoeven moest beloven dat er geen toestemming komt, voordat onderzoek meer duidelijkheid geeft over oorzaken van bodemdaling en de gevolgen van nieuwe vergunningen. Bovendien moet ook eerst duidelijk zijn hoe de vergoeding van schade is geregeld, onder meer aan het waterschap.
VVD'er Halbe Zijlstra nam het initiatief tot het debat, dinsdag. Het gaat om een vergunning om zout te winnen voor Frisia en een vergunning om gas te winnen door Vermillion.
De provincie ziet het winnen van zout onder de Waddenzee als een mogelijk alternatief voor het winnen van zout op land. Joop Atsma (CDA) stond daar positiever tegenover dan Lutz Jacobi (PvdA). Jacobi verwees naar onderzoek door TNO dat zou aantonen dat het winnen van gas onder de Waddenzee schade aan natuur tot gevolg heeft.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.