Vroege Vogels

Kadaver meterslange tonijn aangespoeld

  •  
23-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
blauwvintonijn_35.jpg
De dode vis die dinsdagmorgen op het strand van Ritthem is gevonden blijkt een noordelijke blauwvintonijn te zijn. De vis is naar onderzoeksinsituut Naturalis in Leiden vervoerd voor verder onderzoek.
De aangespoelde noordelijke blauwvintonijn is ruim 2 meter 20 lang en heeft een geschat gewicht van tussen de 150 en 250 kilo. De 55 centimeter lange kop was al in vergaande staat van ontbinding. Volgens Naturalis is het bijna honderd jaar geleden dat er voor het laatst een noordelijke blauwvintonijn van dit formaat in Nederland werd aangetroffen. Twee weken geleden spoelde er ook een noordelijke blauwvintonijn aan in Noordwijk . Dat ging om een veel kleiner exemplaar.
Blauwvintonijn
De noordelijke blauwvintonijn, ook wel Atlantische blauwvintonijn genoemd, kan meer dan vier meter lang worden, maar zulke grote exemplaren zijn mede door overbevissing al in geen eeuwen meer opgevist. Het gemiddelde gewicht van de noordelijke blauwvintonijn is nu tussen de 40 en 80 kilo.
Veiling
Exemplaren van deze vissoort die zwaarder zijn dan 200 kilo brengen op visveilingen recordbedragen op. In januari werd in Japan voor een noordelijke blauwvintonijn van 222 kilo ruim 1,3 miljoen euro neergeteld.
Op bovenstaande link, hier en hier zijn ook foto's van de bewuste vis te zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.