Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet wil versneld miljoenen vrijmaken voor uitkopen boeren

  •  
08-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
lijnen_5edb7156273a9_medium

Akker bij Maurik

© Arie Lok

Het kabinet werkt aan een plan om versneld honderden miljoenen euro's vrij te maken, zodat provincies boeren kunnen uitkopen en ook in de industrie maatregelen kunnen nemen. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Een definitief besluit wordt volgende week verwacht.

Door boeren uit te kopen, komt er stikstofruimte vrij voor boeren en bedrijven die nu illegaal stikstof uitstoten. Veel van deze zogeheten 'PAS-melders' willen legaal hun werk kunnen voortzetten. Onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was het voor hen voldoende een melding te maken van hun uitstoot, maar nadat de rechter een streep zette door het PAS is daarvoor geen wettelijke basis meer.

Eerder hadden partijen in de Tweede Kamer al gevraagd om geld uit het stikstoffonds, met een totale grootte van 25 miljard euro, uit te trekken voor het legaliseren van de PAS-melders. Provincies hebben al plannen klaarliggen, maar wachten nog op de financiering.

Bron: ANP

Meer over:

boeren, stikstof
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.