NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kabinet wil productie van 3 kolencentrales flink verlagen

3 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Kolencentrale

© bron: pixabay

Het kabinet wil de productie van drie van de vier kolencentrales binnenkort flink verlagen. Haagse bronnen bevestigen een bericht van de NOS dat het kabinet hierover wil praten met de eigenaren van de twee kolencentrales op de Maasvlakte en de centrale in de Eemshaven.

Urgenda-zaak

Die maatregel maakt deel uit van het pakket plannen om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verlagen. De CO2-uitstoot moet in 2020 met een kwart zijn verminderd ten opzichte van 1990 om aan het vonnis te voldoen van de zaak die door milieubeweging Urgenda is aangespannen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zou deze maatregelen eigenlijk nog voor 1 april presenteren, maar de corona-crisis gooide roet in het eten.

De elektriciteitsproductie gaat dit jaar al omlaag als het aan het kabinet ligt en wordt mogelijk uiteindelijk verlaagd tot ongeveer een kwart van de capaciteit, laten ingewijden weten. Ook wordt er gekeken naar de mogelijke sluiting van één van de centrales. Om welke het zou gaan, is nog niet bekend.

Riverstonecentrale

Wiebes schreef al eerder aan de Tweede Kamer over "maatregelen rond de kolencentrales" om de CO2-uitstoot te verlagen.

Een van de kolencentrales op de Maasvlakte, de Riverstonecentrale, ligt al sinds januari stil. Wiebes meldde vorige maand aan de Kamer dat de eigenaar van de kapotte centrale verwacht deze "rond de zomer" weer in gebruik te kunnen nemen.

Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.