Kabinet wil Europees importverbod illegaal hout
• 28-06-2007
• leestijd 2 minuten
Minister Gerda Verburg wil dat de import van illegaal hout in Europa wordt verboden. Ze zei woensdag in de Tweede Kamer dat maatregelen nodig zijn en dat ze niet tevreden is met wat er tot nu gebeurt om de illegale kap van bomen en de uitvoer van hout te beperken.
Waar de Kamer snel actie bepleitte, vroeg Verburg enig realisme. ,,Het is een complex vraagstuk. Ik deel uw ongeduld, er zijn maatregelen nodig maar het zal stap voor stap moeten''. Diezelfde boodschap kregen woensdagochtend ook de milieuorganisaties en houtondernemingen die haar opriepen de wetgeving in Europees verband ,,kloppend te krijgen''. ,,Wat mij betreft is dit zo snel mogelijk afgelopen. We kunnen en moeten hierin bondgenoten zijn'', hield de minister hen voor.
De problemen rond de illegale boskap en de hieraan verbonden handel in hout zijn volgens de minister van Landbouw ,,gigantisch''. ,,Er is sprake van een afname, maar het gaat nog steeds om 13 miljoen hectare per jaar, een oppervlakte even groot als Griekenland. De vraag is wat we daar aan gaan doen, maar duidelijk is dat er meer moet gebeuren op Europees niveau. Het verbod moet er zo spoedig mogelijk zijn net als afspraken over handhaving. Dat zal nog best ingewikkeld woren, want niet overal is de Kamer zo gemotiveerd als hier.''
De Kamer zou verder graag zien dat de overheid het goede voorbeeld geeft en alleen nog duurzaam geproduceerd hout koopt. Dat zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het kopen van Max Havelaar-koffie, aldus de ChristenUnie. Verantwoordelijk minister Jacqueline Cramer (Milieu) beloofde dat ze nog dit jaar met duidelijkheid komt over de status van de verscheiden keurmerken voor duurzaamheid. ,,Als we die knoop hebben doorgehakt kunnen we aan de slag met een duurzaam inkoopbeleid'', aldus Cramer.
Keurmerken worden tegen het licht gehouden om te kijken of ze gelijkwaardig aan het FSC-keurmerk zijn. Cramer: ,,We zijn daar nu vijf jaar mee bezig geweest en moeten voorkomen dat we stranden. Op hoofdlijnen zijn ze in wezen allemaal goed, maar ze zijn ook verschillend. Volgens mij zijn de verschillen heel beperkt, dus ik moet nu beslissen wat er binnenvalt en met welke keurmerken we kunnen gaan werken.''
Bron: ANP