Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet wil energieslurpende bedrijven compenseren

  •  
29-05-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_105703.jpg

© uitstoot vervuiling rook

Het kabinet wil grote bedrijven die voor hun productie erg veel energie verbruiken in de toekomst financieel gaan steunen. Het kabinet denkt dat dat nodig is omdat de bedrijven door de handel in uitstootrechten van het broeikasgas CO2 en door gestegen energieprijzen anders misschien naar goedkopere landen buiten de EU vertrekken.
Minister Maria Van der Hoeven van Economische Zaken heeft een aantal grote bedrijven in Nederland beloofd dat ze haar best voor hen zal doen in de EU. Donderdag bepleitte ze de compensatie in Brussel bij haar EU-collega's, en kreeg naar eigen zeggen al veel steun. ,,Alle landen hebben hetzelfde probleem.''
De EU wil voorkomen dat bedrijven verhuizen naar buiten de EU omdat daar minder strenge milieuregels gelden. Duitsland wil een aantal sectoren ontzien, zoals staal, cement, papier, glas en aluminium. Het vertrek van vervuilende bedrijven zou slecht zijn voor het milieu, omdat ze daar dus meer CO2 (kooldioxide) gaan uitstoten dan in de EU mag, maar het betekent ook een economisch verlies en verlies aan banen in Europa.
De bedrijven die Van der Hoeven wil helpen moeten voldoen aan criteria. Zo moeten ze niet in staat zijn om de prijsverhogingen door te berekenen aan de consument. Energiebedrijven kunnen dat bijvoorbeeld wel, maar een staalconcern verliest dan de concurrentiestrijd met goedkopere bedrijven elders.
Voorwaarde voor het kabinet blijft ook dat de totale uitstoot van CO2 niet gaat stijgen. Die moet in 2020 hoe dan ook 20 procent lager liggen dan in 1990, is in de EU afgesproken. Het kabinet heeft zichzelf een doel van min 30 procent opgelegd.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.