Vroege Vogels

'Kabinet verwacht te veel van duurzame innovaties in luchtvaart'

  •    •  
23-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
434 keer bekeken
  •  
vliegtuig

© bron: pixabay

Het kabinet verwacht voor de verduurzaming van de luchtvaart te veel van technische innovaties zoals vliegen op gebruikt frituurvet of op elektriciteit uit batterijen. Alleen door fors minder te vliegen kan de luchtvaart in Nederland een eerlijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. Dat is volgens NRC de boodschap van twee vooraanstaande wetenschappers in een rapport in opdracht van de Tweede Kamer, dat maandag is uitgekomen.

Joris Melkert (docent luchtvaarttechniek, TU Delft) en Paul Peeters (lector duurzaam transport en toerisme, Breda University) maakten een actuele versie van hun wetenschappelijke factsheet over de toekomst van de luchtvaart uit 2018.

Aandacht voor innovaties zoals biokerosine is belangrijk, aldus beide wetenschappers, maar als je te veel de nadruk legt op tijdelijke oplossingen (biokerosine is niet per se duurzaam) is er minder aandacht voor oplossingen voor de langere termijn.

Bron: ANP

Meer over:

luchtvaart
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Theo Huitema
Theo Huitema23 jun. 2021 - 17:54

minder vliegen is nog beter. en oudevliegtuigen mijden op nederlandse vliegvelden.

schilderes
schilderes23 jun. 2021 - 14:41

Als je een beetje opgelet hebt, wéét je dat luchtvaart niet duurzaam kan worden. Het duurzaamste vliegtuig is er een die aan de grond staat. Ophouden met vliegen dus. Echt reizen doe je over de grond. Dan zie je tenminste hoe alles er uit ziet en hoe het landschap verandert.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.