Vroege Vogels

Kabinet steunt langer toestaan glyfosaat

  •  
11-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Glyfosaat - roundup

© Bron: Global Justice Now via Flickr.com

De Nederlandse overheid wil de omstreden onkruidverdelger glyfosaat langer toestaan. Het kabinet steunt een voorstel van de Europese Commissie om het middel dat bekend is onder de naam Roundup nog eens tien jaar toe te laten.

Kankerverwekkend?

Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemt dat de Europese toezichthouders op voedselveiligheid en chemicalilën concluderen dat glyfosaat veilig gebruikt kan worden. Zij vinden dat er geen bewijs is dat het bestrijdingsmiddel kankerverwekkend is, zoals tegenstanders wel beweren. De linkse oppositie en de PVV willen het gebruik van glyfosaat terugdringen en stellen onder meer dat onderzoekers die de stof vrijpleiten, zijn beïnvloed door de fabrikant.

Zorgen

De Nederlandse toezichthouder voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wijst erop dat Nederland moet voorkomen dat er te veel glyfosaat in het drinkwater komt. Ook vinden zij dat vogels en zoogdieren tegen het landbouwgif moeten worden beschermd. Eerder waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het gif waarschijnlijk kankerverwekkend is. Het landbouwgif heeft mogelijk een hormoonverstorende werking. Producent Monsanto beweert dat het gif veilig is voor gebruik.
De stichting Foodwatch Nederland vindt de opstelling van het kabinet onbegrijpelijk. "Er bestaat veel twijfel over de veiligheid van glyfosaat. In maart 2015 classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Dat betekent dat zolang deze wetenschappelijke twijfel over de gezondheidsrisico’s bestaat, glyfosaat niet nog eens tien jaar toegelaten mag worden", stelt de stichting.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Anne-Marie van der Vorm
Anne-Marie van der Vorm11 sep. 2017 - 19:29

https://www.generations-futures.fr/actualites/glyphosate-france-dit-non-a-re-homologation-pression-a-porte-fruits-rien-nest/

Anne-Marie van der Vorm
Anne-Marie van der Vorm11 sep. 2017 - 19:28

Frankrijk doet niet mee. Waar zit Kamp, kinderen vol pesticides, daar is straks geen geld voor. Kanker geneest alleen als de voeding en de omgeving vrij is van chemicalien, Hulot weet tenminste waar hij het over heeft. https://www.generations-futures.fr/actualites/glyphosate-france-dit-non-a-re-homologation-pression-a-porte-fruits-rien-nest/

Anne-Marie van der Vorm
Anne-Marie van der Vorm11 sep. 2017 - 19:15

Geef mij Kamp, ik geef hem de volle laag. Die rotzooi zit al overal in ons bloed, in de rivieren, ons drinkwater, in moedermelk, in onze voeding ! Waar zit zijn verstand ?

Anne-Marie van der Vorm
Anne-Marie van der Vorm11 sep. 2017 - 19:11

Nou, wat een tegenvaller is dit zeg. Ik baal hier super maar dan ook super van. Dat Kamp eens kijkt naar het Monsanto Tribunal...wat een blamage, Kamp, mensen kap met die rotzooi, echt is kankertroep. Monsanto heeft meerdere malen zogenaamde scientific evidence gesimileerd, dat wil zeggen hebben overal invloedrijke mensen zitten, vervalsen onderzoeken, doen aan omkoperij, kortom maffia. Zijn bezig de hele planeet te bezaaien met zaad dat niet te hergebruiken is. Zaad dat genetisch gemanipuleerd is, waar arme boeren contracten tekenen, waardoor ze jaarIjks opnieuw het ge patenteerde steriele zaad moeten aanschaffen, plus de extra spuitmiddelen die daarbij horen. Youtube "seeds of Destruction", Jeffrey M Smith interview Infowars, Russel Blaylock M.D ( former neurosurgeon ) In America is de FDA geinfiltreerd door Monsanto lui, het is gewoon schandalig...dollars over health. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.