Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Kabinet steunt langer toestaan glyfosaat

11 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuut
Glyfosaat - roundup

© Bron: Global Justice Now via Flickr.com

De Nederlandse overheid wil de omstreden onkruidverdelger glyfosaat langer toestaan. Het kabinet steunt een voorstel van de Europese Commissie om het middel dat bekend is onder de naam Roundup nog eens tien jaar toe te laten.

Kankerverwekkend?

Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemt dat de Europese toezichthouders op voedselveiligheid en chemicalilën concluderen dat glyfosaat veilig gebruikt kan worden. Zij vinden dat er geen bewijs is dat het bestrijdingsmiddel kankerverwekkend is, zoals tegenstanders wel beweren. De linkse oppositie en de PVV willen het gebruik van glyfosaat terugdringen en stellen onder meer dat onderzoekers die de stof vrijpleiten, zijn beïnvloed door de fabrikant.

Zorgen

De Nederlandse toezichthouder voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wijst erop dat Nederland moet voorkomen dat er te veel glyfosaat in het drinkwater komt. Ook vinden zij dat vogels en zoogdieren tegen het landbouwgif moeten worden beschermd. Eerder waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het gif waarschijnlijk kankerverwekkend is. Het landbouwgif heeft mogelijk een hormoonverstorende werking. Producent Monsanto beweert dat het gif veilig is voor gebruik.
De stichting Foodwatch Nederland vindt de opstelling van het kabinet onbegrijpelijk. "Er bestaat veel twijfel over de veiligheid van glyfosaat. In maart 2015 classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Dat betekent dat zolang deze wetenschappelijke twijfel over de gezondheidsrisico’s bestaat, glyfosaat niet nog eens tien jaar toegelaten mag worden", stelt de stichting.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's