Vroege Vogels

Kabinet pakt luchtvervuilers aan

  •  
20-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
file_26.jpg
In de strijd tegen de verdere vervuiling van de lucht boven Nederland, kiest het kabinet er nadrukkelijk voor 'vervuilende' bestuurders in de portemonnee te raken. Wie een zuinige auto aanschaft krijgt een financieel voordeel, wie dat niet doet moet extra betalen. Dat is dinsdag gebleken bij de presentatie van het Belastingplan voor volgend jaar.
Nederland kampt met het probleem van luchtvervuiling door roet en andere kleine deeltjes. Het autoverkeer is daarbij de grote boosdoener. Jaarlijks overlijden 18.000 mensen vroegtijdig door blootstelling aan de vuile lucht. Daarnaast zijn tal van bouwprojecten en de aanleg van spitsstroken opgeschort, of worden daarmee bedreigd doordat Nederland problemen heeft met de Europese normen voor fijnstof en stikstofoxiden.
In de kabinetsplannen wordt vanaf juli de aanschafbelasting op auto's en motoren afhankelijk gemaakt van het brandstofverbruik van het voertuig. Voor relatief zuinige auto's (energielabel A en B) wordt een BPM-korting verleend van maximaal 1000 euro. Onzuinige voertuigen (energielabels D, E, F en G) krijgen een toeslag van maximaal 540 euro. Voor auto's in de energieklasse C verandert er niets.
Bij hybride auto's gebeurt hetzelfde. Bij deze voertuigen uitgerust met zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor, kan de korting oplopen tot 6000 euro en de toeslag tot 540 euro.
Het kabinet zet verder in op het stimuleren van het gebruik van biobrandstoffen, die de uitstoot van broeikasgas aanzienlijk kunnen verminderen. De accijns wordt verlaagd waardoor het mengen van 2 procent biobrandstoffen bij fossiele brandstoffen aan de pomp niet tot hogere kosten leidt.
Deze fiscale stimulering geldt tot 2007 omdat het kabinet dan de wettelijke bevoegdheden heeft om leveranciers van motorbrandstoffen te verplichten 2 procent van hun afzet in Nederland uit biobrandstoffen te laten bestaan. Verder stimuleert het kabinet nog de vervroegde introductie van schonere vrachtauto's en bussen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.