Vroege Vogels

Kabinet op dood spoor met oplossen stikstofcrisis

  •  
02-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stikstof_industrie_mest_vliegtuig_bouw

© Bron Pixabay

In een gezamenlijke brief aan minister Schouten (LNV) spreken MOB, Greenpeace en Vereniging Leefmilieu hun zorg en vrees uit over de pogingen van het kabinet om de stikstofcrisis op te lossen. De weg die was ingeslagen met het Landbouw Collectief stuit op een dood spoor. Iets dat het kabinet al maanden geleden had kunnen zien aankomen.

Macht van de intensieve veehouderij

Johan Vollenbroek, voorzitter van MOB: “Het kabinet heeft de afgelopen 10 maanden getracht een immens natuur-probleem op te lossen samen met vrijwel uitsluitend vertegenwoordigers van de agrarische sector. Het Landbouw Collectief zal de intensieve veehouderij met man en macht blijven verdedigen, terwijl juist deze sector de grootste bijdrage aan de stikstofcrisis levert. Dat je met deze partij tot een oplossing komt, is wishfull thinking geweest van het kabinet en bovendien doodzonde. We zijn nog geen stap verder gekomen.”

Natuur heeft geen stem

Het ‘slachtoffer’, de natuur heeft vrijwel geen stem!” Dit geldt ook voor de boeren die al natuurvriendelijk werken. Hun belang wordt niet vertegenwoordigd door het Landbouw Collectief, terwijl juist deze groeiende groep boeren essentieel is voor het oplossen van de stikstofcrisis.  De briefschrijvers roepen de minister op de natuur- en milieuorganisaties, de organisaties die ervoor hebben gezorgd dat het PAS buiten werking is gesteld en de boeren die onderdeel zijn van de oplossing eindelijk als serieuze gesprekspartners te beschouwen. Hiermee zou de minister kunnen voorkomen dat dezelfde fout wordt gemaakt als bij de constructie van het PAS.

Gedoemd om te mislukken

Ook stellen zij dat het voornemen van de minister om de stikstofemissie en -depositie met streefwaarden te reduceren gedoemd is te mislukken. Er dreigt dan een nieuw PAS-debacle. Nodig is een bindend stikstofreductieplan met een afrekenbaar programma, anders dreigt er weer een moeras van juridische procedures. De briefschrijvers hebben de aanzet tot zo’n plan en programma bij hun brief aan de minister bijgevoegd. (

Bron: Mobilisation

Meer over:

stikstofcrisis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.