Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet neer stikstofadvies Remkes over, snel landbouwakkoord

  •    •  
14-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
varken biggen stal vee

© Bron: Pixabay

Het kabinet neemt de aanbevelingen van stikstofgespreksleider Johan Remkes over, melden landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal. Ze komen boeren tegemoet en willen in het eerste kwartaal van volgend jaar afspraken met agrariërs en andere partijen vastleggen in een landbouwakkoord. Op de korte termijn komt de focus daarnaast te liggen op de 'melders', bedrijven die buiten hun eigen schuld om niet de juiste stikstofvergunning hebben.

Remkes had geadviseerd om binnen een jaar een einde te maken aan de uitstoot van de vijf- tot zeshonderd meest vervuilende stikstofuitstoters. De ministers laten doorschemeren dat die deadline niet doorslaggevend is: "Het door Remkes genoemde tijdpad van één jaar is ambitieus", zeggen Adema en Van der Wal. Het kabinet zegt te kiezen voor een "gefaseerde aanpak", en wil zo snel mogelijk met een regeling komen.

Of de deadline inderdaad haalbaar en realistisch is, moet blijken, zegt Van der Wal in een toelichting. Ze wil hier de komende weken naar kijken, "omdat er ook geen uitgewerkt plan ligt".
Het kabinet houdt daarnaast vooralsnog vast aan halvering van de stikstofuitstoot per 2030. Hierover was politieke onrust ontstaan, omdat vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra dit doel "niet heilig" noemde. Zoals Remkes had aanbevolen, komen er in 2025 en 2028 wel ijkmomenten.

"Ik wil dat boeren zich weer gewaardeerd voelen", zegt Adema, die sinds begin deze maand minister van Landbouw is. "Als overheid hebben we veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen. Boeren zorgen voor een vitaal platteland en dragen naast de voedselvoorziening ook zorg voor de natuur."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.