Kabinet in hoger beroep tegen klimaatvonnis
• 01-09-2015
• leestijd 2 minuten
Zoals verwacht gaat het kabinet in beroep tegen het Urgenda-vonnis dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Tegelijk gaat het wel aan de slag met de uitvoering van de uitspraak, laat staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) dinsdag weten.
Rechtszaak
De Haagse rechtbank oordeelde op 24 juni dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat in ons land de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van het jaar 1990. De zaak was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda, samen met bijna negenhonderd mede-eisers.
Vraagtekens
Mansveld zet vraagtekens bij de wijze waarop de rechtbank het kabinetsbeleid toetst. De rechter verklaart internationale verdragen tussen landen rechtstreeks van toepassing op de inwoners van Nederland en stelt ambities die landen met elkaar afspreken voor de toekomst vandaag al als ondergrens van zorgvuldig beleid vast, aldus Mansveld.
Uitvoering vonnis
Het kabinet vraagt daarom het oordeel van een hogere rechter over de manier waarop de rechtbank het begrip 'zorgvuldigheid' invult. Mogelijk zal het kabinet tot aan de Hoge Raad doorprocederen. Maar omdat hoger beroep geen opschortende werking heeft, gaat het kabinet wel door met de uitvoering van het vonnis. Opschorting van het vonnis is volgens Mansveld ook niet het doel van het hoger beroep. De komende maanden kijkt ze naar aanvullende maatregelen.
Juridisch achtergrondgevecht
Urgenda zegt "vol vertrouwen" het hoger beroep tegemoet te zien. Volgens Greenpeace, Milieudefensie en Natuur en Milieu kiest het kabinet voor juridisch achtergrondgevecht in plaats van leiderschap te tonen in aanloop naar de klimaattop later dit jaar in Parijs.
Reacties partijen
Regeringspartijen VVD en PvdA steunen het besluit. "Ik vind het te billijken dat hoger beroep wordt aangetekend om redenen van rechtszekerheid en jurisprudentie'', laat Jan Vos (PvdA) weten. "Wat mij betreft was het niet nodig geweest, maar ik begrijp het wel.'' De VVD had sterk aangedrongen om in hoger beroep te gaan. GroenLinks spreekt van een "ontluisterende brief''. Het kabinet doet volgens de partij volstrekt onvoldoende tegen het klimaatprobleem. D66 snapt dat het kabinet duidelijkheid wil over de rol van de rechter, maar vindt dat het in cassatie moet gaan bij de Hoge Raad omdat dan alleen de rol van de rechter wordt bekeken.
Bron: ANP