Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Kabinet houdt vast aan verbod op hertenkampen

  •  
27-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Tong_damhert_MarijkeKemps_gesneden

© Dit damhertje steekt ondeugend zijn tong uit richting fotograaf MarijkeKemps.

Het kabinet houdt vast aan het plan om hertenkampen te verbieden. Dat zei minister Piet Adema (Landbouw) donderdag in de Tweede Kamer. "Het dier is bedoeld om vrij in de natuur te lopen." Het gaat om het welzijn van de dieren, benadrukte hij.

Herten komen niet op de lijst van hobby- en huisdieren die mogen worden gehouden. Daar staan dertig dieren op die wel gehouden kunnen worden. De lijst is op wetenschappelijke basis samengesteld en wordt op 1 januari volgend jaar ingevoerd. Dat betekent dat er dan niet meer met herten gefokt mag worden.

Om de paar honderd hertenkampen in het land tegemoet te komen, hoeven de bedrijven nog niet op die datum te sluiten. Ze mogen openblijven tot alle dieren gestorven zijn.

In de Kamer is steun voor Adema. SGP en PVV keerden zich tijdens het debat tegen het besluit. Roelof Bisschop (SGP) vindt het verhaal niet overtuigend. Zo worden volgens hem damherten al eeuwenlang in hertenkampen gehouden. Hij vindt de lijst van dieren die gehouden mogen worden arbitrair en ondoorzichtig.


Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

hertenkampen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar