Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kabinet gaat ook kijken naar kleinere kernreactoren

  •  
01-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
nuclear-power-plant-gae5ee894a_1920 kerncentrale

© Ulrike Leone via Pixabay

Energieminister Rob Jetten gaat, mede op aandringen van CDA en VVD, kijken naar de mogelijkheden voor de bouw van kleinere kernreactoren. Dat wordt volgens Haagse bronnen vrijdag besproken in de ministerraad. Maar concrete plannen vallen naar verluidt nu nog niet te verwachten.

CDA en VVD hebben hogere verwachtingen van zogeheten Small Modular Reactors (SMR's). Dat zijn kleinere kernreactoren die in tegenstelling tot gewone kerncentrales in een fabriek gebouwd kunnen worden en op locatie kunnen worden geïnstalleerd. Het is een technologie die nog in ontwikkeling is, maar waar al langer met belangstelling naar wordt gekeken.

De kleine modulaire reactoren zijn sneller bedrijfsklaar en kunnen mogelijk efficiënter en flexibeler ingezet worden. Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zouden SMR’s in principe ook veiliger zijn dan conventionele reactoren.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat er twee nieuwe kerncentrales bij komen in Nederland om de energievoorziening te verduurzamen. Dat is evenwel een langdurig proces. Eerst moet onderzocht worden of er belangstelling is van bedrijven om ze te bouwen, welke technologie het meest geschikt is en waar deze kerncentrales dan het beste kunnen worden geplaatst.

Bron: ANP, IAEA

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar