Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet gaat ook kijken naar kleinere kernreactoren

  •  
01-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
330 keer bekeken
  •  
nuclear-power-plant-gae5ee894a_1920 kerncentrale

© Ulrike Leone via Pixabay

Energieminister Rob Jetten gaat, mede op aandringen van CDA en VVD, kijken naar de mogelijkheden voor de bouw van kleinere kernreactoren. Dat wordt volgens Haagse bronnen vrijdag besproken in de ministerraad. Maar concrete plannen vallen naar verluidt nu nog niet te verwachten.

CDA en VVD hebben hogere verwachtingen van zogeheten Small Modular Reactors (SMR's). Dat zijn kleinere kernreactoren die in tegenstelling tot gewone kerncentrales in een fabriek gebouwd kunnen worden en op locatie kunnen worden geïnstalleerd. Het is een technologie die nog in ontwikkeling is, maar waar al langer met belangstelling naar wordt gekeken.

De kleine modulaire reactoren zijn sneller bedrijfsklaar en kunnen mogelijk efficiënter en flexibeler ingezet worden. Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zouden SMR’s in principe ook veiliger zijn dan conventionele reactoren.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat er twee nieuwe kerncentrales bij komen in Nederland om de energievoorziening te verduurzamen. Dat is evenwel een langdurig proces. Eerst moet onderzocht worden of er belangstelling is van bedrijven om ze te bouwen, welke technologie het meest geschikt is en waar deze kerncentrales dan het beste kunnen worden geplaatst.

Bron: ANP, IAEA

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.