Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kabinet buigt zich over lot zeldzame koeien

28 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Lakenvelder

© Lakenvelder. Fotograaf: Ladylove40

Staatssecretaris Martijn van Dam gaat onderzoeken of zeldzame runderrassen in de knel komen door de maatregelen om het mestoverschot aan te pakken. Hij erkent het belang van het behouden van deze bedreigde rassen, schreef hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Bijzondere rassen

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) sloeg vorige week alarm over rassen als de de blaarkop, de lakenvelder de heidekoe en het Fries roodbont. De kleine boeren die deze dieren houden, kunnen het volgens de SZH door de nieuwe mestmaatregelen niet meer bolwerken en zijn al begonnen hun dieren te verkopen of zelfs te ruimen.
Om inteelt bij deze kleine rassen te voorkomen, is voortdurende uitbreiding nodig. Dat vergt een uitzondering op de nieuwe regels. Van Dam zegt op zoek te gaan naar een oplossing. De zeldzame koeien hebben op hun boerderijen doorgaans veel ruimte en dragen nauwelijks bij aan het mestprobleem.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.