Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet belooft snel subsidies energiebesparing

  •  
23-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
energiecheck.jpg
Voor 1 juli wordt een subsidieregeling van kracht voor het plaatsen van zonnepanelen die stroom opwekken in huizen en andere gebouwen. Dit staat in een akkoord dat bewindslieden donderdag sluiten met allerlei organisaties om energie te besparen in gebouwen.
Het kabinet belooft ook ernaar te ,,streven'' dat er op die datum een nieuwe regeling is voor warmtepompen en nieuwe verwarmingsketels. In het akkoord beloven de ministers Maria van der Hoeven (Economische Zaken), Jacqueline Cramer (Milieu) en Ella Vogelaar (Wonen) bovendien dat verbeteringen aan woningen en andere gebouwen ,,lastenneutraal'' zullen zijn.
Huurders krijgen door de maatregelen een lagere energierekening, maar de betere energieprestatie van het huis wordt vanaf volgend jaar wel meegewogen in het woningwaarderingsstelsel. Over de investeringen in energiebesparing en de woonlasten moeten nog afspraken worden gemaakt met de woningcorporaties en de Woonbond.
Grote afwezige bij de onderttekening is echter de koepel van de woningcorporaties, Aedes, die het nog altijd met minister Vogelaar oneens is over financiering van investeringen in wijken en het heffen van vennootschapsbelasting. De Woonbond tekent wel in de verwachting dat Aedes in een latere fase alsnog meedoet aan de afspraken.
Het gaat bij het akkoord om een uitwerking van 'Schoon en Zuinig', een actieplan van het kabinet dat voorziet in het terugdringen van de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 30 procent in 2020. Bovendien moet er een energiebesparing komen van 2 procent per jaar.
De bouwwereld, energie- en installatiebedrijven willen hieraan een bijdrage leveren door af te spreken dat in 2020 zo'n 30 procent energie zal zijn bespaard in 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen. Voor hen is een voorwaarde dat de overheid zich betrouwbaar toont en geen zigzagbeleid voert bij subsidies en dergelijke.
Op 1 januari is een begin gemaakt met energielabels voor gebouwen. De afspraken, vastgelegd in het convenant Meer met Minder, borduren hierop voort. Tot en met 2011 moeten tenminste een half miljoen gebouwen energiezuinig zijn gemaakt. In 2010 wordt bezien in hoeverre de doelstelling gehaald wordt en of nadere afspraken nodig zijn.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.