Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kaasmarkt in beweging door oerwoudvrije kaas

  •  
21-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kaas_01.jpg
De ruim elfduizend bestellingen oerwoudvrije kaas hebben de kaasmarkt in beweging gezet. Kaasmaker Aurora uit Limburg gaat de kaasbestelling leveren, waarbij het melkvee alleen in Europa geteeld veevoer heeft gegeten en geen Zuid-Amerikaanse soja.
Verantwoorde kaas
De sojateelt zorgt in landen als Brazilië en Argentinië voor het verdwijnen van oerwoud. Door bestellingen te verzamelen wilden de milieuorganisaties kaasfabrikanten overtuigen de verantwoorde kaas te produceren. Vandaag om 12 uur wordt de bestelling door Milieudefensie en Jongeren Milieu actief (JMA) afgeleverd bij de kaasmaker.
Duurzaamheidsslag
“Met de steun van alle bestellers hebben we laten zien dat het goed mogelijk is om bij de productie kaas en melk een duurzaamheidsslag te maken, namelijk door te breken met de afhankelijkheid van het Zuid-Amerikaanse soja-infuus en de koeien te voeren met in de regio geteelde voergewassen,” aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie. “Kaasmaker Aurora geeft het goede voorbeeld door voor al deze mensen oerwoudvrije kaas te maken.”
Kleine Hoefprint
Kaasmaker Harry ten Dam uit Limburg is blij de bestelling te mogen leveren. “We hebben er zin in om de kaas voor Kleine Hoefprint te produceren, vooral omdat we het persoonlijk belangrijk vinden dat minder met veevoer over de hele wereld gesleept wordt en het voedsel zoveel mogelijk regionaal geproduceerd wordt.”
Teleurstellend
De drie grootste kaasproducenten van Nederland: FrieslandCampina, Cono en Westland hebben geen bod gedaan op de bestelling. “Het is teleurstellend dat de grote bedrijven niet kiezen voor de eerste stap in de noodzakelijke verduurzaming, kleinere fabrikanten laten zien dat het prima kan om duurzame, echt regionale kaas te maken.”
Bron: milieudefensie.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.