Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kaalslag in wildpopulatie Kameroen

  •  
26-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cheetah_02.jpg
Het gaat slecht met de populatie grote roofdieren in Kameroen. De wilde hond en de cheeta zijn zo goed als verdwenen uit het Afrikaanse land. Met de leeuw, de hyena en het luipaard gaat het niet veel beter. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden, waarvan de resultaten maandag zijn bekendgemaakt.
De vleeseters zijn in de verdrukking gekomen door onder meer vernietiging van hun leefomgeving, stropen en een gebrek aan prooien. De resultaten van de studie stemmen volgens de wetenschappers somber over de wildpopulatie in heel West- en Centraal-Afrika, waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn.
Het onderzoek van het Leidse Centrum voor Milieuwetenschappen heeft drie jaar geduurd. Aan de hand van directe observatie, interviews met de lokale bevolking, automatische camera's en het tellen van sporen, brachten de wetenschappers in kaart hoe het met de verschillende roofdiersoorten in Kameroen is gesteld.
Het is de bedoeling dat de resultaten van de studie uitmonden in effectieve manieren om de nog bestaande populaties te beschermen, en waar mogelijk te herstellen. In het geval van de cheeta zal dat laatste volgens de onderzoekers lastig worden omdat het dier ook in de landen rondom Kameroen vrijwel niet meer voorkomt.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.