Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kaaistoep best onderzocht

26 mei 2016
  •  
leestijd 2 minuten
6221511402_ae66f8ec87.jpg

© Foto: Erik Korsten

Bij Tilburg bevindt zich misschien wel een van de meest onderzochte natuurgebieden van Nederland: de Kaaistoep. Een klein gebied waar het hele jaar door 30 veldonderzoekers onderzoek doen naar o.a. amfibieën, insecten, vogels en zoogdieren. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt.?
Kaaistoep ?
In de jaren negentig zijn er in de Kaaistoep 13 poelen gegraven en een groot Prikven aangelegd. Een aantal jaren daarna is er een meander aangelegd in de Oude Leij, het stroompje dat het gebied in tweeën deelt. Zo veranderde het van oorsprong landbouwgebied in een bijzonder natuurgebied.
Vanuit het westen naar het oosten gaande wordt het gebied steeds lager en natter. Het meest westelijk gedeelte van de Kaaistoep bestaat uit droge schrale zandgrond met als begroeiing o.a. veel St. Janskruid, Jacobskruiskruid en Schapenzuring. Het meest oostelijke gedeelte is overwegend nat en heeft veel Riet en wilgenopslag. Aansluitend op de bestaande structuur zijn er in het hele terrein singels aangelegd met inheems hout en tevens is er veel onderhoud gepleegd aan de bestaande vegetatie.
 
Onderzoek van de KNNV
?
Sinds 1995 is de Vereniging voor Veldbiologie in Tilburg (KNNV) actief in het terrein, niet alleen de Kaaistoep maar ook de aangrenzende bos- en heidegebieden. Op verzoek van de Tilburgse Waterleiding Maatschappij en in samenwerking met Natuurmuseum Brabant doen ongeveer 30 KNNV-leden onderzoek in het terrein naar de gevolgen van de ingrepen en naar de biodiversiteit. Er wordt gekeken naar zoogdieren (vleermuizen), vogels, vissen, reptielen en amfibieën, insecten (o.a. libellen, sprinkhanen en kakkerlakken, dagvlinders, macro-nachtvlinders, vliegen, vliesvleugeligen en kevers en sinds kort ook een aantal andere groepen zoals haften, wantsen, netvleugeligen, kokerjuffers, stofluizen en sluipwespen), gallen en bladmineerders, wilde planten, mossen, korstmossen en paddenstoelen.
kaaistoep_1
Resultaat insectenval
Al meer dan 10 jaar wordt er jaarlijks een verslag gemaakt van de bevindingen. Regelmatig wordt er in tijdschriften gepubliceerd over het onderzoek en het insectenonderzoek in het terrein heeft landelijke faam verworven. Meer informatie over de Kaaistoep.

Beheerder Jaap van Kemenade en insectendeskundige Paul van Wielink

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.