Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Juryprijswinnaars Zoemende Zomertuinen bekend

  •  
24-08-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Tuin-Martha-de-Koning.jpg
Wie heeft de meest bijvriendelijke tuin van Nederland? Dat was de vraag in de Zoemende Zomertuinen-verkiezing van Greenpeace en de landelijke organisatie voor hobbytuinders ( AVVN ). Uit de meer dan 450 inzendingen koos de vakjury vier inzendingen die nader gekeurd werden, vergezeld door het radioprogramma Vroege Vogels . De keuze was niet makkelijk, maar na een bloemrijke dag wees de jury de drie winnaars aan.
De bijen genieten in Hoek van Holland
En de grote winnaar van de Zoemende Zomertuinen-verkiezing 2014 is… Martha de Koning uit Hoek van Holland. Zij heeft samen met haar man Peter van den Heerik een volkstuin van ruim 300 vierkante meter met fruitbomen, vaste planten, kruiden en struiken. In de tuin staat een kasje waar zij tomaten en druiven verbouwen, met een tabaksplant en zo nodig sluipwespen om de luizen tegen te gaan. Holle, dode plantenstengels laten ze staan, waardoor de tuin ook plaats biedt voor wilde bijen.
Doorslaggevend voor de jury was dat Martha heel veel verschillende bloeiende bloemen in haar tuin heeft, die gedurende het jaar een gevarieerd voedselaanbod voor de bijen leveren. De bijenvolken van de buurman genieten het hele jaar door en dat proef je terug in de honing die dat oplevert.
 
Een zee van bloemen en fruit in Utrecht
De tweede plaats is voor Iris van der Cingel. Zij tuiniert samen met 70 andere Utrechters op het braakliggende land dat overbleef nadat de Veemarkt werd afgebroken. In minder dan een half jaar is een braakliggende terrein omgetoverd tot een zee van bloemen, fruit en groente: een schoolvoorbeeld van zelforganisatie. “Het resultaat is goed te zien als je de tuin vergelijkt met de naastgelegen grond: geen bloemen, maar een lelijke zandvlakte”, merken juryleden op. Ze hopen dan ook dat de moestuinen nog een poosje kunnen blijven bestaan, zodat met wat meer bomen en struiken de bijen gedurende het hele jaar een gevarieerde maaltijd kunnen verzamelen.
Afval bestaat niet
Ecologisch hovenier Loek Gorris uit Zutphen krijgt voor zijn showtuin de derde prijs. Bij duurzaamheidscentrum De Kas heeft hij een bij- en insectvriendelijke tuin aangelegd. Er is een grote vijver, een kruidenspiraal, een groen dak, veel hoogteverschillen en veel bloemen, groenten en kruiden. Eén van de motto’s van Loek is: afval bestaat niet! Bouwafval, puin en oude autobanden krijgen nuttige, nieuwe bestemmingen. De juryleden vinden dat Loeks vakgenoten een voorbeeld aan hem kunnen nemen. Ga vooral eens langs bij de showtuin voor inspiratie.

Waarom deze verkiezing?

Met deze wedstrijd brengen Greenpeace en het AVVN het belang van bijen nog eens onder de aandacht én hopen we op nog meer bijvriendelijke plekken in Nederland. De toenemende sterfte onder bijen is een groot probleem voor ons allemaal. Maar liefst 70 procent van onze voedselgewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Imkers en wetenschappers roepen al jaren om maatregelen, maar overheden en bedrijven reageren veel te langzaam. Daarom blijven wij het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen aanpakken en gezonde, ecologische land- en tuinbouw vooruit helpen.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.