Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Juni vlinderdip dieper dan normaal

  •  
24-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
distelvlinder.jpg
Afgelopen weken vlogen er wat minder vlinders dan in de weken ervoor. Ieder jaar vindt ongeveer in juni de zogenaamde vlinderdip plaats. In deze periode zijn de meeste voorjaarsvlinders verdwenen en is het nog te vroeg voor de meeste zomervlinders. Dit jaar was de zogenaamde junidip dieper dan normaal. Door de grote invasie distelvlinders viel hij echter toch niet zo op.
Het vlinderseizoen bestaat eigenlijk uit twee perioden: het voorjaar met zijn oranjetipjes en eerste generaties, en de zomer met zijn bruin zandoogjes en tweede generaties. Daartussen zit niet zoveel. Dat wil zeggen: daar vliegen wel vlinders, maar die zijn of heel zeldzaam (zoals veenbesvlinders) of al verdwenen uit ons land (rode vuurvlinder, groot geaderd witje, moerasparelmoervlinder). Omdat deze dip in het aantal vlinders meestal in juni valt, noemen we hem ook wel de junidip. 

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.