Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jumbo en C1000 verkopen meest vervuilde sla en mandarijnen

  •  
17-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mandarijn.jpg
Sla bevat meer bestrijdingsmiddelresten dan in 2008, mandarijnen doen het ietsje beter. Dat blijkt uit onderzoek dat Natuur en Milieu samen met Milieudefensie uitvoerde in tien Nederlandse supermarkten. Jumbo en C1000 bieden de meest vervuilde waren aan, Plus de schoonste. Door een grote versoepeling van de Europese regels zijn alle onderzochte sla en mandarijnen wél binnen de wettelijke norm gebleven.
 
Natuur en Milieu en Milieudefensie hebben meegewerkt aan een Europese supermarktmeting naar resten van bestrijdingsmiddelen in sla en mandarijnen. In Nederland blijken Jumbo en Lidl de meest vervuilde sla in de schappen te hebben, terwijl C1000 en Jumbo de meest vervuilde mandarijnen verkochten. Uit de Europese meting blijkt dat Spaanse telers duidelijk schoner produceren dan Nederlandse telers: Nederlandse sla bevatte een gemiddeld aantal van 2,5 bestrijdingsmiddelen, de Spaanse sla geen enkele.
 
Veel giftige stoffen aangetroffen
Chloorpyrifos is een van de schadelijkste aangetroffen middelen. Deze stof werd op 95% van de mandarijnen aangetroffen en kan bijdragen aan ernstige ontwikkelingsstoornissen bij jonge kinderen. Ook kwam de stof iprodion veelvuldig voor, die bekend staat als hormoonverstorend en kankerverwekkend. In totaal zijn maar liefst tien verschillende gifsoorten aangetroffen waarvan bekend is dat zij kankerverwekkend zijn, kunnen leiden tot verstoring van de hormoonhuishouding, voortplanting of ontwikkeling van met name jonge en ongeboren kinderen.
 
Schoner voor de wet, viezer voor de consument
De milieuorganisaties roepen de supermarkten op te streven naar groente en fruit zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Alleen dan wordt onze gezondheid optimaal beschermd. Een aantal supermarkten hebben al strengere eisen gesteld om tegemoet te komen aan de de slappe Europese wetgeving. Volgens de wet lijkt ons voedsel schoner geworden, maar de normen zijn in 2008 versoepeld, tot soms wel 100 keer hoger dan het jaar daarvoor. Alle normen in Europa zijn gelijk getrokken met het land met de hoogste norm. Daarom mogen er nu hogere gehaltes bestrijdingsmiddelen op producten zitten dan voorheen. Natuur en Milieu heeft een rechtszaak bij het Europees Hof aangespannen om deze misstand in het Europese beleid recht te zetten en er voor te zorgen dat consumentenbescherming voorop komt te staan.
 
Alle meetgegevens zijn gepubliceerd op www.weetwatjeeet.nl

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.