Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Juli is door klimaatverandering warmer, zonniger en natter

  •  
31-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zon_blauwe lucht_pixabay

© Pixabay

De maand juli is de afgelopen jaren steeds warmer, zonniger en natter geworden. Als gevolg van klimaatverandering ligt de temperatuur in vergelijking met de klimaatperiode 1951-1980 volgens Weeronline 1,6 graden hoger. Vergeleken met de vorige periode, die van 1981-2010, is juli 0,3 graden warmer geworden. De nieuwe gemiddelde temperatuur voor juli is 18,2 graden.

Aantal warme dagen

De gemiddelde maximumtemperatuur in De Bilt is sinds halverwege vorige eeuw gestegen van 21 naar 23 graden. De minimumtemperatuur steeg ook, maar iets minder: van 12 naar 13 graden.

Het aantal warme dagen, waarop het 20 graden of meer wordt, is de laatste jaren toegenomen. Dat geldt ook voor het aantal zomerse dagen, met in De Bilt een temperatuur van 25 graden of meer. Tussen 1951 en 1980 kwam dat nog vier dagen per maand voor, in de periode 1981-2010 negen dagen. Inmiddels stijgt het kwik op tien dagen naar zomerse waarden. Tropische dagen komen tegenwoordig twee keer voor, vorige eeuw was dat nog een keer per maand.

Zonuren

Behalve dat juli warmer wordt, is het ook zonniger. De zon schijnt per maand 9 uur meer dan in de vorige klimaatperiode, namelijk 221 uur. Tussen 1951 en 1980 had Nederland nog 'slechts' 190 zonuren in juli.

De zomermaand verloopt de afgelopen jaren ook natter dan voorheen. Landelijk valt er gemiddeld 80 millimeter neerslag, dat is 4 millimeter meer dan in de vorige periode. Vergeleken met de periode 1971-2000 is er 13 millimeter neerslag bijgekomen.

Bron: ANP

Aantal warme nachten verdrievoudigd

Het aantal warme nachten in Nederland is sinds de tweede helft van de vorige eeuw verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI die vrijdag bekend zijn gemaakt. Warme nachten komen het vaakst voor in het zuiden van het land en in de buurt van zee. Het gaat om nachten met een minimumtemperatuur van ten minste 18 graden.

Het KNMI heeft de warme nachten van vijf meetstations (De Kooy, De Bilt, Eelde, Vlissingen en Maastricht) in de periode 1951-2000 en 2001-2019 op een rijtje gezet. Daaruit blijkt dat het aantal het grootst is in Vlissingen en het kleinst in Eelde. "In het algemeen is het aantal warme nachten groter naarmate de locatie zuidelijker en dichter bij zee ligt. Je ziet hier de dempende werking van de zee op temperatuurschommelingen", aldus het KNMI.

Tropische nachten

Waar in de eerste periode er jaarlijks ongeveer vier warme nachten waren in Vlissingen, ligt dat aantal in de periode 2001-2019 op 13. In bijna drie daarvan ligt de temperatuur zelfs boven de 20 graden. Dan is er sprake van een tropische nacht. Ook die zijn flink toegenomen. "De relatieve toename in het aantal tropische nachten is zelfs nog groter", aldus het KNMI. Die gaan van nog geen een keer per jaar naar drie.

Eerdere klimaatberichten lieten volgens het KNMI al zien dat de nacht sneller opwarmt dan de dag.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.