Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jongeren willen niet minder douchen

  •  
27-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
douchekop_06.jpg
Jongeren vinden duurzaam gedrag wel belangrijk, maar ze vinden ook dat hun ouders daar maar voor moeten betalen. Ze willen niet minder gaan douchen of meer betalen voor duurzaam geproduceerde kleding of snacks. Genot, gemak en gebrek aan kapitaal staan duurzaam gedrag van jongeren nog in de weg.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het programmabureau NME heeft laten doen onder ruim twaalfhonderd jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Programmabureau NME is een initiatief van diverse ministeries om de natuur- en milieueducatie in Nederland te intensiveren. De uitkomsten van het onderzoek onder jongeren worden gebruikt om nieuwe campagnes te ontwikkelen.
Jongeren denken dat er in de komende decennia het nodige zal gaan veranderen op het gebied van energie en milieu. Zo verwacht 66 procent dat er geen tropische regenwouden meer zullen zijn, terwijl 54 procent denkt dat de olie op raakt. 55 procent houdt rekening met meer natuurrampen. Bijna driekwart van de jongeren (74 procent) verwacht dat bijna alle auto's op elektriciteit zullen gaan rijden.
Maar het grootste deel van de ondervraagden voelt zichzelf daar nu nog niet verantwoordelijk voor. Ze vinden wel dat hun ouders geld moeten besteden aan duurzame producten.
De 12- tot 18-jarigen halen de meeste informatie over duurzaamheid uit televisiezenders als Animal Planet. Ze krijgen ook graag gastlessen van een wetenschapper. Bekende Nederlanders hoeven voor hen niet met informatie te komen; ze horen liever feiten van iemand ,,die echt weet hoe het zit.''
De doelgroep zou ook wel naar speciaal voor hen gemaakte tv-uitzendingen over duurzaamheid willen kijken. Maar ze willen niet dat daarvoor sociale netwerken als Hyves en Facebook worden gebruikt; die beschouwen ze als privéruimte voor zichzelf en hun vrienden, aldus de onderzoekers.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.