Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jongeren vragen koning om ‘gratie’ Texelse koniks

  •  
04-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
konik1.jpg

© Fotograaf: vrvogel1942

Een twintigtal koniks op Texel houdt de gemoederen van dierenliefhebbers bezig, sinds Staatsbosbeheer vorige maand heeft aangekondigd dat de dieren mogelijk worden afgemaakt. Activisten waren al een petitie gestart om de paarden te redden, die door ruim 1800 mensen is ondertekend. Zeventien jongeren van actiegroep VeggieSquad hebben zich rechtstreeks tot koning Willem-Alexander gericht met een 'gratieverzoek'.

Overlast door koniks

De paarden moesten vorig jaar weggehaald uit de Oostvaardersplassen en Staatsbosbeheer verplaatste de paarden bij wijze van proef naar natuurgebied De Slufter op Texel. Maar hier zorgen ze nu voor overlast doordat ze te tam zijn. Ze vertrappen daar onder andere nesten van de gele weidemieren, die belangrijk zijn voor de ecologie van het eiland. Staatsbosbeheer zoekt nog naar een andere oplossing, maar laat weten dat het lastig is om een andere plek voor ze te vinden.

Verhuis de koniks naar Spanje

De initiatiefnemers hopen dat de konikpaarden alsnog naar Spanje mogen, waar de Stichting Paard in Nood ze wil opvangen. "Meerdere particulieren hebben ook aangeboden de paarden op te vangen en misschien heeft de koning zelf nog plek op zijn landgoed?", laat een van hen weten.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.