Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Jongeren geen vluggertjes onder de douche

22 aug 2016
  •  
leestijd 2 minuten
33196.w700.r700-394.2e2d23d
Jongeren staan gemiddeld drie dagen per jaar onder de douche. Per dag gebruiken zij ruim 80 liter warm water. Een groot verschil met de krappe 35 liter per dag van ouderen of kinderen. Dit blijkt uit een analyse van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van gegevens van TNS NIPO. Om jongeren korter te laten douchen geeft 3FM radio-dj Giel Beelen vandaag de muzikale aftrap van de campagne: ‘korter douchen, daar zit muziek in’.
We staan thuis gemiddeld 5 keer per week 9 minuten onder de douche (douchen op de sportclub en op vakantie niet meegerekend). “In Nederland is niet het waterverbruik de boosdoener voor het milieu, maar het energieverbruik dat nodig is voor het opwarmen van het douchewater. Warm water kost namelijk vijftig keer meer energie dan koud water”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

Korter douchen loont

In totaal veroorzaakt douchen een CO2 uitstoot van 200 kilo per persoon per jaar. Als je maximaal 5 minuten zou douchen, kun je 90 kilo CO2 besparen. Doen we dat allemaal, dan besparen we 1,5 miljard kilo CO2 per jaar. Dit is te vergelijken met het jaarlijkse energiegebruik van alle Amsterdamse huishoudens. Ook financieel is korter douchen aantrekkelijk. Als iedereen max 5 minuten doucht, scheelt dat jaarlijks 600 miljoen euro voor Nederlandse huishoudens, dat is gemiddeld 80 euro per huishouden.

Praktische tips

Om energiezuinig douchen makkelijker te maken geeft Milieu Centraal drie top-tips. Eén: klok je douchetijd op maximaal 5 minuten met een timer, zandloper of een muzieknummer. Twee: kies een waterbesparende douchekop, dan gebruik je ongemerkt minder water per minuut. Drie: koop een zonneboiler of een speciale douche-wtw (wint warmte terug uit je weggespoelde douchewater), dat scheelt enorm op je energiegebruik.

Ultieme doucheplaat

Tijdens de campagne ‘korter douchen, daar zit muziek in’ gaat Milieu Centraal samen met 3FM radio-dj Giel Beelen op zoek naar het ultieme douchedeuntje , die dus maximaal 5 minuten mag duren. Deze week kan iedereen zijn of haar favoriete nummer aandragen en een stem uitbrengen op de gekozen muziek.
Meer informatie over de campagne is te vinden op Milieucentraal.nl

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.