Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge vosjes in beeld

  •  
31-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Binnenkort mogen ze met moeders mee gaan jagen, maar nu is het nog vooral onderzoeken. Bekijk de twee jonge vosjes in de nacht.
Jonge vossen worden in maart en april geboren in een klein hol onder de grond. Een worp bestaat uit 3 tot 9 jongen, maar meestal zijn het er 4 tot 5.
De eerste weken blijft de moeder bij de jongen in het hol. Daarna slaapt ze steeds vaker buitenshuis en komt ze regelmatig naar de jongen terug om ze te zogen. In die periode worden de jongen verplaatst naar een groter hol. Na vier weken gaan de jongen ook vast voedsel eten. Het mannetje verblijft niet bij de jongen, maar helpt wel met het aanslepen van voedsel.
De jongen komen na een week of vier voor het eerst buiten het hol om spelenderwijs hun spieren te sterken. Uiteindelijk neemt het vrouwtje in de loop van juni de jongen mee op jacht om ze de kneepjes van het vak te leren. Als de vosjes zes tot twaalf maanden oud zijn, worden ze zelfstandig en zoeken met name de mannetjes een eigen territorium op. Daarbij kunnen ze grote afstanden afleggen. Als er veel voedsel in een territorium is, blijft een deel van de vrouwtjes in het ouderlijk territorium hangen. Deze dieren helpen dan mee met het grootbrengen van de jongen in het volgende jaar.
Tekst: Vilmar Dijkstra, De Zoogdiervereniging
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.