Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge vogelaars op zoek naar Sibopi

  •  
30-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Herfstvakantie is voor veel jongeren een weekje ‘chillen’. Ties, Hugo, Wiesje en Pim doen dat op hun eigen manier. Zij trekken de natuur in om te vogelen. Deze jongeren van 14 tot 17 jaar zijn al ontzettend goed in het herkennen van vogels. Niet alleen op hun verschijning, maar ook op hun geluid.
Alle vier zijn ze lid van de NJN, de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Met deze club organiseren ze regelmatig vogelkampen. Hun uitdaging is om zoveel mogelijk waarnemingen te doen en deze te melden via hun telefoon op waarneming.nl. Soms gebeurt het dat iemand in zijn enthousiasme een vogel meldt die hij niet gezien heeft. Als de anderen NJN’ers daar lucht van krijgen, loopt hij de kans uitgemaakt te worden voor ‘stringbeer’. Een titel die iedereen probeert te vermijden.
In deze periode van de trekvogels, die hier overwinteren of op doortrek zijn, is het eiland Texel een waar eldorado. Uitgeput van een lange reis overzee komen de vogels uit het noorden hier aan, het eerste stukje land dat ze tegenkomen. Hier rusten ze uit en eten flink om weer aan te sterken. Door de harde oostelijke wind worden er soms bijzondere vogels gezien. Texel is de plek waar maar liefst 383 verschillende soorten vogels zijn gezien en waarvan er zo’n 100-140 soorten broeden, de meeste van heel Nederland. In de eerste week van mei zijn daar enkele jaren geleden op één dag 181 soorten geteld.  
Ties, Hugo, Wiesje en Pim krijgen op hun telefoon door dat er een Siberische boompieper ‘s ochtends is waargenomen. Deze dwaalgast willen ze graag vastleggen op foto en met geluidsopname. Zoekend aan de rand van een huisjespark vinden ze in een stuk hoog grasland een groepje vogelaars die naar de grond staan te kijken door hun verrekijkers. Gaat de Sibopi, zoals ze de vogel afkorten, zich nog laten zien? Als iemand zich beweegt, vliegt er plotseling een vogel op. Maar is het de vogel die ze zoeken?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.