Vroege Vogels

Jonge velduilen geboren op Skrok

  •  
21-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
velduilkuiken.jpg

© Fotograaf: Sander Veenstra

Uniek: Vijf kuikens van een broedend paartje velduilen in het Skrok. Uniek voor het Friese gebied, 10km boven Sneek. Het is zeker twintig jaar geleden dat er daar voor het laatst broedende velduilen zijn waargenomen.
Maaien uitstellen
Boswachter Sander Veenstra: 'Nu we dit weten, gaan we zeker de komende weken dit perceel nog niet maaien. Velduilen broeden in een wat slordig ogend nest op de grond, als we nu gaan maaien betekent dit zeker het einde van de kuikens en dat willen we natuurlijk voorkomen'. Velduilen zijn pioniers. Daar waar de omstandigheden goed zijn, strijken ze neer om te broeden. Soms is dat Noorwegen, soms Duitsland en deze keer het Friese Skrok.
Veel muizen
'Het is een goed velduilen jaar. Er is dit jaar een overschot aan muizen. En dat is wel te zien. In het nest van dit paartje liggen zelfs nog niet opgepeuzelde muizen. De ouders hebben als het ware een soort voorraadkast aangelegd. De jongen kunnen het goed gebruiken de komende maand. Over een paar weken vliegen ze uit. Voor Skrok een unieke gebeurtenis', aldus boswachter Sander Veenstra.
Bron: Natuurmonumenten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.