Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge nijlganzen schuilen onder moeders vleugels | Zelf Geschoten

  •  
11-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  

Jonge nijlgansjes schuilen onder moeders vleugels. Deze jongen zijn pas enkele dagen oud wanneer Erna Vriesman ze filmt. Nijlganzen broeden het hele jaar door. Het is dus niet gek dat er zo vroeg in het voorjaar al jonge nijlganzen rondlopen. Zelfs in de winter, wanneer er sneeuw en ijs ligt, kunnen ze eieren leggen. Toch ligt de piek van legsels tussen maart en mei.

Deze beelden van de jonge dieren zijn van een ruime afstand gemaakt door in te zoomen met een Canon Powershot Sx70hs camera. Zo zijn de jongen niet verstoord. Erna Vriesman maakte ook nog deze foto van de in totaal zeven jongen, hoewel er maar zes op de foto staan. “Nummer 7 treuzelde!”

ernavriesman-nijlgansen met jongen

Nijlganzen met jongen

© Erna Vriesman

Familie nijlgans

Zowel het vrouwtje als het mannetje broeden om de beurt op de eieren. Beide ouders zorgen voor de jongen tot ze zelfstandig zijn en ook daarna blijven ze nog een tijd als familie optrekken. Deze nijlgans-ouders hebben een paar grauwe gans kuikens geadopteerd. Waarschijnlijk hebben beide soorten samen op een eiland gebroed en zijn de eieren door elkaar geraakt. Gefilmd door Rogier van der Weiden.

Wijdverspreid 

De nijlgans is een Afrikaanse soort die sinds de jaren '60 in Nederland een vaste bewoner is geworden. Ze komen overal in de buurt van water voor, zoals in parken, bij meren en in weidegebieden. De vogel foerageert op graslanden, maar eet ook waterplanten. 

Van exoot naar standvogel

De nijlgans: een exoot die niet meer weg te denken is uit de Nederlandse natuur. 20 jaar geleden was dat wel anders. Vogelonderzoeker Frank Majoor begon ze toen te ringen in Nederlandse stadsparken. Geel-groen voor Den Haag, blauw-rood voor Arnhem. Nu is het onderzoek afgerond, maar Frank bezoekt de ganzen in park Sonsbeek nog regelmatig. Onze verslaggever Pleun Aarts gaat met hem mee met Frank Majoor van Sovon vogelonderzoek. Waarnemingen van geringde nijlganzen zijn nog altijd doorgeven op geese.org.

Meer over:

nijlgans
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.