Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Jonge das komt te vroeg boven (webcam)

22 apr 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
Bij een dassenburcht op de Heuvelrug heeft de Dassenwerkgroep een webcam geplaatst die unieke beelden schiet. In dit filmpje zie je hoe een jonge das begin april bovengronds komt, om eten bedelt en daarbij een opvallend geluid maakt. Dit gedrag was door de werkgroep nog niet eerder gezien en roept veel vragen op.

Te vroeg actief

Een jong in die periode betekent een hele vroege geboorte van rond eind januari. Dat is al niet eerder aangetroffen, maar het jong oogt verder gezond. Hij is zeker al sterk genoeg om de pijp langs de steile helling uit te kunnen klimmen. Alleen het jong heeft duidelijk honger en roept om zijn moeder!

Dit gedrag voor de Dassenwerkgroep een verrassing en dat komt waarschijnlijk omdat het meestal onder de grond in het kraamhol gebeurt. Op het moment dat het jong boven komt, is zijn of haar moeder niet aanwezig en dat is raar. De twee volwassen dassen die er bij staan, lijken niet goed te weten wat ze er mee aan moeten.

De burcht is in de periode erna extra in de gaten gehouden, en er zijn geen ronddolende jongen aangetroffen. Dat kan er op duiden dat de moeder das ergens is omgekomen. Ook zijn er geen meldingen binnengekomen van een aangereden, zogende das. Het jong heeft zich verder niet meer op camera laten zien.

Hoogte- en dieptepunten voor de camera

Helaas bevestigen de experts bij Das & Boom dat dit niet goed afgelopen kan zijn. Zij zijn er van overtuigd dat het hier om een weesdasje gaat. Hun conclusie is gebaseerd op de vroege datum waarop het jong boven kwam, de grootte en het gedrag, maar vooral het geluid dat het maakt. Ze herkennen dat van de weesdasjes die ze in de opvang krijgen. 

Waarom dit jong zich maar een keer heeft laten zien, en wat er daarna is gebeurd, is niet bekend. Het jong is waarschijnlijk niet meer in leven. Zo filmen de camera's hoogtepunten en dieptepunten en geven wel meer inzicht in het leven van een dassenfamilie. 

Kijk meer filmpje op het Youtube-kanaal van de Dassenwerkgroep van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum

Meer over:

dassen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar