Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jeugd martelt eendjes in Urk

  •  
08-08-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
eend_kuikens.jpg
Muskuseenden in een vijver in de Urker wijk Het Ruim zijn door jongeren gruwelijk gemarteld en mishandeld. De Dierenopvang Urk heeft al enige tientallen vogels uit voorzorg weggehaald om ze te beschermen tegen de weerzinwekkende praktijken. De dieren zijn bij vogelasiel De Fûgelhelling in het Friese Ureterp in veiligheid gebracht.

Vandaag volgt een nieuwe groep van maar liefst veertig fraaie vogels. "Een muskuseend is wat grootte betreft zo tussen de eend en de gans", vertelt Hilco Meijer van het noordelijke vogelasiel. "We brengen ze weer elders onder, ook bij particulieren, dus ze vinden weer een nieuw thuis."
Volgens buurtbewoners in Het Ruim is het bar en boos wat de jeugd met de vogels uithaalt. Ze doen hun relaas anoniem, uit angst voor represailles. Jongens tussen 12 en 16 jaar gooien stenen naar de eenden, pakken pasgeboren eendjes op en gooien die daarna keihard in het water, laten stenen op broedende vogels vallen en nemen kleintjes mee in een emmer om die later te gebruiken als aas bij het vissen.
Enkele eenden zijn gevoerd met stukjes brood waar vishaakjes in zaten. Die haakjes worden vervolgens uit de bek getrokken, wat bijzonder pijnlijk voor de dieren moet zijn geweest.
Verder worden de eenden geschopt en halen de jongeren eieren uit de nesten die ze vervolgens stukgooien.
Jongeren die door buurtbewoners op hun daden worden aangesproken, zeggen dat het allemaal niet zoveel uitmaakt. "Die eenden krijgen volgend jaar wel weer nieuwe jongen", zeggen ze. Jannie Hoekstra van de vogelopvang in Urk is woedend. "Het is niet normaal wat de jeugd hier met vogels uithaalt", zegt ze.
,,Ganzen en zwanen hebben we hier bijna niet meer omdat die ook mishandeld worden." De politie gaat vaker patrouilleren bij de vijver.
Een paar jaar geleden werden aalscholvers, die uit het IJsselmeer in Urk waren neergestreken op zoek naar vis, gestenigd en gedood. Vervolgens maakten de jongens de dode vogels vast achter hun scooters en reden ermee door het dorp. Een paar jongeren zijn daarvoor veroordeeld.
Bron Telegraaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.