Vroege Vogels

'Je kunt de varkens niet langs de jager sturen'

  •  
18-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wildzwijn_big_02.jpg
"Het gebruik van drukjacht ofwel de een-op-eenmethode houdt niet in dat een drijver de varkens stuk voor stuk langs de geweerloop van een jager stuurt." Drukjacht is een moeilijke, in Nederland nog onbekende jachtmethode, die ook maar een- tot tweemaal per seizoen te gebruiken is. Daarna kennen de zwijnen de truc en reageren ze niet meer.
Dat zegt Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid (WBE) Veluwe. Spek is al enige tijd bezig met het organiseren van de eventuele drukjacht op de Veluwe. De jagers mogen pas het bos in als de toestemming van minister Gerda Verburg van Natuurbeheer is afgedrukt in de Staatscourant. "Maar de Veluwe is niet een soort hele grote kinderboerderij met een hek eromheen, waarachter alle varkens lopen. Het is hier echte natuur met echt wild, dat zich niet laat sturen'', aldus Spek.
Volgens tegenstanders is er weinig verschil tussen de wettelijk verboden drijfjacht en drukjacht, die onder strikte voorwaarden toegepast mag worden. Spek bestrijdt dat: "Bij drukjacht doet een drijver niet meer dan zwijnen verstoren, terwijl ze diep in het bos liggen te snurken. De kunst is om van tevoren precies te weten welke wissel de beesten uit zichzelf gaan lopen en langs die route jagers te plaatsen. Maar als de wind toevallig uit een niet-voorspelde hoek gaat waaien, is alles voor niets geweest, want een varken loopt altijd met de wind mee.''
De uit Duitsland afkomstige drukjacht is tot nu toe in Nederland niet toegepast. Als de Veluwse jagers de methode mogen gaan gebruiken, is het een experiment. Spek heeft tien kleine en grotere gebieden op de Veluwe op het oog om proeven te doen. "We gaan tellen hoeveel varkens we daadwerkelijk schieten en hoeveel schoten we daarvoor nodig hebben. Het moet wel zoden aan de dijk zetten'', stelt de wildbeheerder.
Als de drukjacht onvoldoende effectief blijkt, moeten de cijfers misschien wel bijgesteld worden, zegt Spek. "Misschien moeten we het maximale aantal zwijnen op de Veluwe wel opschroeven van 800 naar 1500. Zo veel liepen er ook nog rond na het voedselarme seizoen 2003/2004, toen de jagers niks extra's hebben gedaan. Uiteindelijk gaat de zwijnenstand altijd heel erg met pieken en dalen.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.