Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Je hebt wilgen en wilgen

  •  
29-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1462 keer bekeken
  •  
Salicetum Biesbosch
In de natuur komt een handjevol wilgensoorten voor. Naast die schietwilgen, kruipwilgen, amandelwilgen en andere wilde soorten, is er ook een enorme verzameling gekruiste en veredelde wilgen ontstaan. Want niet iedere wilg leende zich zomaar voor het maken van bijvoorbeeld een hoepel rond een harington. In het 'Salicetum' in de Biesbosch zijn al die verschillende wilgen bijeen gebracht.

Wilgen van over de hele wereld

In het Salicetum (een soort arboretum, maar dan alleen voor 'salixen', wilgen dus) bracht de Rijkslandbouwadviseur Tuinzing in de eerste helft van de vorige eeuw wilgen uit de hele wereld samen. Hij experimenteerde er ook mee, kruiste en veredelde de wilgen om ze optimaal geschikt te maken voor de verschillende doelen waar de wilgen voor werden gebruikt. "Het meest beroemd waren de hoepels die van Biesbosch-wilgen werden gemaakt", vertelt bioloog Arnout Zwaenepoel. in 2012 en 2013 inventariseerde hij met enkele collega's de complete Biesbosch op alle verschillende aanwezige wilgensoorten. "Daarvoor moest je uiteraard een wilgensoort hebben die goed buigbaar was en sterk genoeg om bijvoorbeeld haringvaatjes bijeen te houden."
Arnout Zwaenepoel, wilgenonderzoeker

Arnout Zwaenepoel, wilgenonderzoeker

© Rob Buiter

Wilgen determineren is griendwerkers begrijpen

Om de verschillen tussen wilgen te begrijpen ("een lastig te determineren plantengroep!") verdiepte bioloog Zwaenepoel zich ook in het ambacht van de griendwerkers. "Pas als je een keer een bos wilgentenen hebt geprobeerd bijeen te binden met een andere wilgenteen, begrijp je wat de eigenschappen waren waar de griendwerkers en de wilgenveredelaars op letten." 
'Biesboschwachter' Theo Muusse

Culturele Biodiversiteit

"Het Salicetum van de Biesbosch is nu niet alleen een verzameling van de biodiversiteit in wilgen, maar vooral ook van culturele diversiteit", zegt boswachter Theo Muusse van de Biesbosch. In 2012 en 2013 assisteerde hij de onderzoekers bij hun inventarisaties van alle wilgen in het gebied. "Persoonlijk ben ik wel blij dat de wilgenpercelen nu mogen verwilderen in het gebied. De oude griendwerkers zouden zich omdraaien in hun graf, als ze deze opgeschoten percelen zouden zien, met alle andere begroeiing er tussenoor. Maar voor de natuur is het natuurlik wel beter dat het wat wilder is geworden." 

Meer over:

biesbosch, wilgen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.