Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Je beter voelen? 5 minuten de natuur in helpt

  •  
19-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
color_5c371d3d2c650_medium

© Rob Rokven

Dat de natuur stress vermindert en voor meer ontspanning zorgt was, al bekend. Maar nog niet dat alleen al ernaar kijken helpt om negatieve gedachten en gevoelens beter te verwerken. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Daphne Meuwese. 

Ook toont zij aan dat de natuur juist goed werkt als mensen minder lekker in hun vel zitten. Dat de natuur herstellende kwaliteiten heeft, komt waarschijnlijk doordat het direct een positief gevoel ontlokt en de natuur aandacht vraagt zonder dat het moeite kost. Dit proces gaat zo snel dat de natuur al binnen vijf minuten een positieve invloed heeft op hoe je je voelt.

Extra werking natuur

Als mensen last hebben van somberheid of met zichzelf worstelen, dan werkt de natuur zelfs extra helpen, blijkt uit het onderzoek van Meuwese. Dat komt waarschijnlijk doordat mensen op die momenten onbewust extra gevoelig zijn voor dingen die kunnen helpen, in dit geval de positieve werking van natuur. 

Meuwese: “Ook voor mensen die in therapie zijn omdat ze even wat hulp kunnen gebruiken, heeft de natuur voordelen. De mensen die meededen aan mijn onderzoek lieten weten dat de natuur het levende voorbeeld is van jezelf mogen zijn, omdat de natuur gewoon is. Dat doet een mens goed en het kan dus helpend zijn om de natuur in te zetten als ter ondersteuning van de therapie.”

Slecht weer? Kijk naar natuur op video

Tegenwoordig geven veel mensen aan dat ze te druk zijn. Ze hebben moeite om in de hectiek van het leven tussendoor goed op adem te komen. Dat is begrijpelijk, maar bij niet op tijd ingrijpen liggen problemen, zoals een burn-out op de loer. Om het niet zo ver te laten komen, heeft de natuur veel meer invloed dan we denken. Meuwese: 

“Een natuurbreak van 5 minuten vermindert al stress. Sterker nog, hoe meer je de natuur nodig hebt, des te beter het werkt. Daarom is mijn oproep als psycholoog en onderzoeker om elke dag even de natuur in te gaan, of er in ieder geval even naar te kijken. Ook werkgevers wil ik aanmoedigen dit te stimuleren bij hun werknemers, omdat de kans op duurzame inzetbaarheid hierdoor toeneemt. En als het buiten niet zo uitnodigend is? Dan kan je altijd nog een video van het bos opzetten.”

Meuwese promoveert vrijdag 27 januari op dit onderwerp. 

Bron: VU

Meer over:

natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.