Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Jazzvogelaar Ruben Hein deelt zijn ruige natuurervaringen

24 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
ruben_hein_enJanineAbbring
Net voor de corona-crisis maakte hij de reis van zijn leven. Jazzmuzikant en vogelaar Ruben Hein monsterde als ‘artist in residence’ aan op een schip vol biologen, richting de Zuidpool. De ruige natuurervaringen onderweg, en de ontmoetingen met zeeolifanten, koningspinguïns en reusachtige albatrossen is hij nu aan het verwerken in zijn muziek.

Pinguïn hoofdkwartier

Miljoenen pinguïns

Miljoenen pinguïns South Georgia

© Ruben Hein

Koningspinguïn

Koningspinguïns

© Ruben Hein

Hoogtepunt van de reis is het bezoek aan South Georgia. Op dit eiland, dat vooral bekend is geworden door de walvisvaart, wonen slechts een handjevol wetenschappers en vele miljoenen koningspinguïns. Het is de grootste kolonie van deze pinguïns ter wereld. Ruben Hein spreekt op het schip met wetenschappers, die onderzoek doen aan het geluid van deze dieren. Zo blijkt dat elke pinguïnindividu een eigen geluid heeft. Een soort vingerafdruk. En dat is nodig om elkaar terug te kunnen vinden in zo’n miljoenenkolonie. Verder blijkt uit onderzoek dat mannetjes een andere toonvolgorde hebben dan de vrouwtjes. 

Grootste zeevogel ter wereld

Grote albatros

Grote albatros

© Ruben Hein

Varend richting het Antarctisch Schiereiland komt Ruben Hein van alles tegen. Van snurkende 4000 kilo zware zeeolifanten tot bultruggen en zelfs blauwe vinvissen. De grootste joekels onder de walvissen. De reus, die misschien wel de grootste indruk achterlaat is de grote albatros (wandering albatros), de grootste zeevogel ter wereld, met een vleugelwijdte van meer dan 3 meter. Deze vogel heeft vooral de pijlinktvis op het menu staan en kan met behulp van de windsnelheden van 150 kilometer per uur bereiken.

Muziek

Momenteel is Ruben Hein bezig met het componeren van zijn nieuwe album. Zondag laat hij alvast een nummer horen, die is geïnspireerd op de ervaringen op de Zuidpool. Ruben was al eerder te gast in Vroege Vogels. In 2014 deed hij op verzoek van ons mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar