Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jarenlijst 2009

  •  
27-12-2008
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2008_2009_04.jpg
1.    Vleermuis: KNNV (afdeling Delft).
In de winter zijn er niet bepaald veel insecten te vinden en hebben de vleermuizen niet genoeg te eten. Voor dit probleem zijn 2 oplossingen; zoals de vogels naar het zuiden trekken, of een winterslaap houden. Het is nu wel al duidelijk dat vleermuizen helemaal niet op vogels lijken. Ook op dit vlak niet! Ze houden gewoon een winterslaap. In 2009 meer details.
2.    Egel: Zoogdiervereniging VZZ
De VZZ wil graag weten hoe het nu gaat met de egel in Nederland. De tekenen zijn niet al te gunstig maar een goed beeld ontbreekt. Er lijkt sprake te zijn van een afname van vijftig procent ten opzichte van 1997.Er vallen veel slachtoffers in het verkeer en tuinen worden steeds minder natuurlijk. Daarom moet het jaar van de Egel ook bijdragen aan meer egelvriendelijk beheer van tuinen en parken.
3.    Astronomie, Internationaal jaar: Verenigde Naties, General Assembly.
IYA2009 is een initiatief van de Internationale Astronomische Unie en Unesco. De VN-resolutie was ingediend door Italië, het land waar Galileo Galileï 400 jaar geleden de eerste astronomische ontdekkingen deed met een telescoop. Met het sterrenkundejaar willen de initiatiefnemers bereiken dat de wereldburger zijn plaats in het heelal herontdekt door met een gevoel van verwondering op een zoektocht door het universum te gaan.
http://www.astronomy2009.nl/
4.    Visdief: SOVON en Vogelbescherming.
De keuze is op deze soort gevallen omdat het een leuke aansprekende stern is, die behoorlijk bekend is bij veel vogelaars en die in grote delen van ons land voorkomt Bovendien is het een belangrijke aandachtsoort binnen de kustcampagne van Vogelbescherming.
http://www.sovon.nl/default.asp?id=794
5.    Europese karnivoor: EAZA (European Association of Zoos and Aquaria)
Polar bear, European wolves (6 subspecies), European lynx (5-11 subspecies recognised), marbled polecat, European otter, Iberian lynx,  brown bear, Arctic fox, jackal, European mink, European wildcat, wolverine. Deze Karnivoren worden steeds meer gezien als onze concurrenten van 'onze' middelen en leefruimte. Ze worden veelal gezien als parasieten die schade toebrengen. Genoeg reden om de Europese karnivoor onder de aandacht te brengen.
http://www.eaza.net/campaigns/campaigns1.html#carnivore
 
6.    Gorilla: VN (UNEP: United Nations Environmental Programme).
Drie van de vier gorillasoorten zijn met uitsterven bedreigd. De VN hoopt met de extra aandacht voor de apen het tij te kunnen keren. De dieren sterven uit door stropers en menselijke bezetting van hun leefgebieden. De VN willen dat er nu echt betere maatregelen komen om de gorilla's te beschermen. Daarvoor hebben een aantal lidstaten een bindend verdrag getekend.
http://www.yog2009.org/.

7.    Darwinjaar (200ste geboorte dag van Darwin 12 februari 1809).

Allemaal evenementen om de 200e geboortedag van Charles Darwin en de 150e geboortedag van zijn beroemdste boek “on the origin of Species” te vieren.
http://darwin-online.org.uk/.
8.    Braillejaar (200ste geboorte dag van Louis Braille 4 januari 1809).
ORG: NLBB Vereniging van Leesgehandicapten, Stichting Oogfonds Nederland. http://www.louisbraille.nl/.
9.    Calvijnjaar (500ste geboorte dag van Johannes Cauvin, kortweg Calvijn).
www.calvijn2009.nl
10.    Aarde, Internationaal jaar: VN General Assembly (januari 2007-december 2009).
Het doel van het Jaar van de Aarde is om wereldwijd extra aandacht te vestigen op de aardwetenschappen incl. het klimaatonderzoek. Kennis over aarde, klimaat en milieu is van vitaal belang voor de maatschappij, zo luidt de boodschap, die in Nederland wordt uitgedragen door het Nationaal Comité.
http://www.yearofplanetearth.org/.  
 
11. De rode kerspruim, boom van het jaar: de Nederlandse boomkwekerijsector.
De Nederlandse boomkwekerijsector benoemt jaarlijks een ‘boom van het jaar’. Voor 2009 is dat Prunus cerasifera ‘Nigra’. Deze roodbladige kerspruim past in het jaarthema 2009 van Plant publicity holland: 'Kleur in de stad'.
12. Os, Chinees jaar van de.
De os is het tweede dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: krachtig en betrouwbaar, een geboren leider, een harde werker, kiest het liefst de kortste weg, zachtaardig en geduldig, maar kan ook flink uitvallen, is soms koppig.. Goede partners voor de Os zijn de slang, de haan en de rat. Start 26 januari 2009.

13.    Creativiteit en innovatie, Europees jaar van de: EU

De slogan is "Bedenken. Creëren. Innoveren". De doelstelling is om te bevorderen dat mensen oog krijgen voor creativiteit en innovatie bij de activiteiten die zij op verschillende gebieden ontplooien en om ervoor te zorgen dat de Europese Unie beter toegerust is om de uitdagingen van een globaliserende wereld het hoofd te kunnen bieden.
http://www.create2009.europa.eu

14. Joseph Haydn (200ste sterfdag van de Oostenrijkse componist: 31 mei 1809).

Joseph Haydn schreef in de periode waarin hij actief was als componist (1749-1803) ongeveer 1300 werken. Hij wordt wel de vader van de symfonie en van het strijkkwartet genoemd. Toch wordt een groot deel van Haydns werken zelden of nooit uitgevoerd en wordt zijn belang als componist onderschat.    
http://web.wien.info/haydn-2009-video/?lang=en&vid=en

15.    Boerenzwaluw, vogel van het jaar in België: Vogelbescherming Vlaanderen

De boerenzwaluw werd verkozen tot "Vogel van het Jaar 2009". Vogelbescherming Vlaanderen organiseerde voor het derde jaar op rij de verkiezing van de Vogel van het Jaar. Het gaat niet goed met de boerenzwaluw. De populatie van de vogel is de afgelopen vijftig jaar sterk teruggelopen.
16.    Juliana (100ste geboortedag 30 april 1909).
Op 30 april 2009 is het exact een eeuw geleden dat prinses Juliana werd geboren. Ter gelegenheid hiervan wordt van 6 januari tot en met 31 maart een speciale foto-expositie getoond in Paleis Soestdijk.
www.paleissoestdijk.nl
17.    Elfstedentocht (eerste 11stedentocht 100 jaar geleden: 2 januari 2009).
Op 2 januari 1909 vond de eerste Friese Elfstedentocht in wedstrijdverband plaats. Zes dagen later werd de Vereniging ’De Friesche Elf Steden’ opgericht.
www.elfstedentocht.nl
18.    Internationaal Pooljaar (maart 2007-maart 2009).
Het IPY 2007/2008 moet een nieuwe impuls geven aan internationaal gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek van de poolgebieden. http://www.ipy.org/     
19. Internationaal Heliofysisch Jaar (2007-2009).
Het wil ons begrip bevorderen van de fundamentele heliofysische processen die de zon, de aarde en de heliosfeer beheersen. Het is een voortzetten van de traditie van internationaal onderzoek en het promoten van de erfenis van de 50ste verjaardag van het Internationaal Geofysische Jaar.
http://ihy2007.org/

20.    Natural Fibres, international jaar van natuurlijke vezels: FAO.

Om het bewustzijn te bevorderen van natuurlijke vezels, ter bevordering van efficiëntie en duurzaamheid van het natuurlijke vezels, en het bevorderen van een effectieve internationale samenwerking tussen de verschillende natuurlijke vezels industrieën.
www.naturalfibres2009.org

21.    International Reconciliation Year: VN.

Het jaar van de verzoening als de hoogste vorm van een dialoog, zoals het activeren van een beginsel en dus als een sleutel tot de uitvoering van een aanvullend oog op alle gebieden, zoals: gezondheid, milieu, onderwijs, Economie, Religie, cultuur, wetenschappen.
http://www.ser-foundation.de/en/reconyear2009.php
22.    Tulp Black Parrot en Paarse hyacint, resp. Bloembol en Zomerbol van het Jaar.
Deze bollen zullen in 2009 de nieuwe vaandeldragers worden van respectievelijk de productgroep zomerbollen en voorjaarsbloeiers.  Nederlandse en Belgische groenjournalisten jureerden de genomineerde bollen voor 2009  aan de hand van diverse criteria als toepasbaarheid (tuin en terras) en seizoensuitstraling.
23.    Tradities, Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft samen met het volkscultuurveld 2009 uitgeroepen tot Jaar van de Tradities. In dit jaar willen wij de rijkdom aan tradities en rituelen in Nederland promoten en inzicht geven in de boeiende (historische) achtergronden daarvan.
http://www.jaarvandetradities.nl/jaar-van-de-tradities_12.html
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.