Vroege Vogels

Japanse walvisvaarder vaart weer

  •  
26-02-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_164451.jpg
De Japanse walvisvaarder Nisshin Maru die ruim een week geleden na een brand in de Rosszee voor de kust van Antarctica stil kwam te liggen, vaart weer op eigen kracht. Dat meldde de Nieuw-Zeelandse radio zondag op gezag van actievoerders van Greenpeace die het schip in de gaten houden.
De brand brak uit in de motorruimte en kostte aan één bemanningslid het leven. Na het blussen van het vuur werd het schip voor de stabiliteit ingeklemd tussen een bevoorradingsschip en een harpoenschip die deel uitmaken van de Japanse walvisvloot. Het is niet duidelijk wat er gerepareerd is en of er schade is aan het milieu. Het schip had 1000 ton olie en chemicaliën aan boord.
De Nisshin Maru blijft nog een paar dagen van de kust van Antartica om te testen of alles goed functioneert, meldde een woordvoerder van het Japanse walvisprogramma. Daarna wordt bepaald of de walvisjacht in het gebied wordt voortgezet of dat de vloot huiswaarts keert.
Greenpeace had aangeboden om het schip weg te slepen, maar de Japanners hadden dat aanbod afgeslagen. De brand stond los van acties van de milieuorganisaties Greenpeace en Sea Shepherd, die de walvisvloot achtervolgen. Voor de brand vond een aanvaring plaats tussen een schip van Sea Shepherd en een schip uit de vloot van de Nisshin Maru.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.