Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japanse bladvlo moet Japanse duizendknoop indammen

  •  
07-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
540 keer bekeken
  •  
japanse_duizendknoop_janjoost_RS

Japanse duizendknoop aan de kade

© janjoost

Voor het eerst in Nederlandse natuur wordt een exoot ingezet om een exoot te bestrijden. En wel bij de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica), een exotische tuinplant, die inmiddels in een groot deel van Nederland een plaag is. Al jaren wordt er gestudeerd op manieren om deze exoot weg te krijgen. Van het uitgraven tot het onder stroom zetten van de plant.

In een nieuw experiment worden er binnenkort op verschillende plekken in Nederland duizenden Japanse bladvlooien uitgezet om de duizendknoop te aan te pakken. Deze bladvlo is de natuurlijke bestrijder van de exotische plant, maar komt niet voor in Nederland. Het is nog nooit gebeurd dat een exotisch organisme in de Nederlandse natuur mag worden losgelaten om een schadelijke soort te bestrijden. Het project wordt gecoördineerd door STOWA, het kenniscentrum van de Waterschappen. In Vroege Vogels een gesprek met plantenwetenschapper Janny Vos van CABI (Centre for Agriculture and Bioscience International) . Zij heeft onderzoek gedaan naar de Japanse bladvlo.

Biologische bestrijding

Er worden veel methoden gebruikt om Aziatische duizendknoop te beheersen of bestrijden. Maar dé methode is nog niet gevonden. Vandaar dat wordt onderzocht of biologische bestrijding een effectieve methode kan zijn, als aanvulling op andere methoden. Bij biologische bestrijding wordt gebruik gemaakt van een natuurlijke vijand (vaak een insect, bacterie of schimmel) uit het oorspronkelijke gebied van de plaag.

In het Verenigd Koninkrijk is al uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke biologische bestrijders van Japanse duizendknoop, die in Europa toe te passen zijn. De bladvlo Aphalara itadori is daar één van: die kan in het laboratorium al bij lage dichtheid gepotte Japanse duizendknopen in de groei remmen. Bij een hoge dichtheid kan het jonge planten doen stoppen met groeien en zelfs doden.

Plaag

De Japanse duizendknoop is een plant uit de duizendknoopfamilie en wordt tot de meest invasieve exoten ter wereld gerekend. Als de plant zich eenmaal ergens heeft gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht verdringt de exoot inheemse plantensoorten. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen ook schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.

Geschiedenis

De Japanse duizendknoop is tussen 1829 en 1841 in Europa ingevoerd door de Duitse botanicus Philipp Franz von Siebold. Om die reden staat er in de Japanse tuin van de Hortus botanicus te Leiden ook een oud exemplaar van de plant. Zijn kwekerij in Leiden is vermoedelijk de bron geweest van veel van de Japanse duizendknopen in Europa.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.