Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Japanse bladvlo gaat Japanse duizendknoop te lijf

5 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
japanse_duizendknoop_janjoost_RS

Japanse duizendknoop aan de kade

© janjoost

De Japanse bladvlo wordt op een aantal locaties in Nederland losgelaten, in de hoop dat dit beestje de woekerende Japanse duizendknoop kan aanpakken. De Japanse bladvlo komt in Nederland niet voor. Het is nog nooit eerder gebeurd dat een exotisch organisme in de Nederlandse natuur mag worden losgelaten om een schadelijke soort te bestrijden, aldus het kenniscentrum van de waterschappen STOWA, dat het project coördineert.

Gerichte bestrijding

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een ontheffing gegeven voor het invoeren van de Japanse bladvlo, omdat het beestje geen bedreiging is voor mensen of voor andere dieren of planten. De bladvlo plant zich alleen voort op de Japanse duizendknoop en voedt zich ook met deze plant. Jonge planten gaan dood als er voldoende bladvlooien aanvallen. Uit het onderzoek moet onder meer blijken of de Japanse bladvlo onder Nederlandse omstandigheden kan overleven en hoeveel schade aan de duizendknopen wordt veroorzaakt.

Japanse duizendknoop

De Japanse of Aziatische duizendknoop is als tuinplant in Nederland terechtgekomen. De struiken woekeren razendsnel en verdringen andere plantensoorten. De wortelstokken veroorzaken schade aan wegen, funderingen en dijken. Daarom betalen Rijkswaterstaat, spoorbeheerder ProRail, veel waterschappen en enkele gemeenten mee aan het proefproject. Er lopen ook al andere experimenten om de duizendknoop te bestrijden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA wil dat de verkoop van Japanse duizendknopen in heel Europa wordt verboden.

Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.