Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japans walvisvlees in VS en Korea verkocht

  •  
14-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
walvis.jpg
Walvisvlees uit Japan is aangetroffen in restaurants in de Verenigde Staten en in Zuid-Korea. Dat hebben wetenschappers ontdekt, berichtte de BBC woensdag. De ontdekking bewijst dat illegale handel in walvisvlees nog steeds bestaat, zo stelt de groep onderzoekers.
Internationaal geldt sinds 1986 een moratorium op commerciële walsvisvangst. Voor Japan geldt een omstreden uitzondering: het land mag jaarlijks enkele honderden walvissen doden voor wetenschappelijk onderzoek.
Onderzoekers verzamelden walvisvlees dat vorig jaar werd verkocht in sushirestaurants in de steden Los Angeles en Seoul. Analyse van het vlees in Los Angeles wees uit dat het afkomstig was van een Noordse vinvis die in 2007 in Japan was verkocht. De walvissoort staat op de lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten.
De Amerikaanse justitie heeft een onderzoek naar het restaurant ingesteld. De deuren van de eetgelegenheid zijn inmiddels gesloten en de kok en de eigenaren kunnen veroordeeld worden tot lange gevangenisstraffen.
In Seoul troffen de wetenschappers vlees aan van onder meer de Antarctische dwergvinvis en de gewone vinvis. Het DNA-profiel van de gewone vinvis kwam overeen met vlees dat in 2007 op de Japanse markt was gekocht.
De onderzoekers vinden dat Japan een openbaar DNA-archief van alle gevangen walvissen moet aanleggen, zodat illegale handel in het vlees van de dieren kan worden getraceerd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.