Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japan start met lozen afvalwater kerncentrale Fukushima

  •  
22-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Fukushima-1_02.jpg

Japan begint donderdag 24 augustus met het lozen van afvalwater van de kerncentrale in Fukushima in de Stille Oceaan. Dat kondigde premier Fumio Kishida aan, ondanks verzet van vissers en protest van China.

"Water voldoet aan normen"

Japan houdt vol dat de lozing van 1,3 miljoen ton water, zo'n vijfhonderd olympische zwembaden, verantwoord is. Het atoomagentschap IAEA is het daarmee eens. Volgens de VN-organisatie is het water inmiddels bijna helemaal vrij van radioactieve straling en voldoet het aan de veiligheidsnormen van het IAEA.

Protest

Toch is er veel protest. In juli werd IAEA-topman Rafael Grossi op het vliegveld van Seoul opgewacht door tientallen woedende betogers. Ook in buurlanden is kritiek op het plan. Vooral China, de grootste importeur van Japanse zeevruchten, maakt duidelijk tegen te zijn. Een regeringswoordvoerder beschuldigt Japan er van "zomaar nucleair verontreinigd water in de oceaan te dumpen".

Beijing komt daarom met een importverbod voor voedsel uit Japan, wat de zorgen van Japanse vissers over de lozingen alleen maar heeft vergroot. Hongkong gaat over op extra importcontroles vanwege zorgen over de veiligheid van het afvalwater.

In buurland Zuid-Korea lijken de zorgen vooral bij de burgers te liggen en zijn protesten aangekondigd. De regering wil de banden met Japan goed houden. Seoul heeft geen problemen met de "wetenschappelijke of technische aspecten" van het Japanse plan, maar laat ook weten de lozing niet per se te steunen.

Water om kerncentrale te koelen 

Het water is gebruikt voor het koelen van de kerncentrale in Fukushima. Die werd in 2011 getroffen door een aardbeving en tsunami, wat leidde tot een van 's werelds ernstigste nucleaire incidenten ooit. Maximaal 500.000 liter per dag zal in zee worden gestort. Volgens Japan is het lozen noodzakelijk omdat de opslagtanks vol zijn.

Wel of geen radioactief materiaal? 

Volgens milieuorganisatie Greenpeace zit er nog veel radioactief materiaal in het water, dat op deze manier gedurende tientallen jaren over zee wordt verspreid. Nucleair expert Tony Hooker van de Universiteit van Adelaide in Australië doet dat af als bangmakerij. Het water is gefilterd en de hoeveelheden tritium zouden ver beneden het toegestane niveau zijn. De gevolgen voor de omgeving zijn volgens het IAEA "verwaarloosbaar".

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.