Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japan haalt bakzeil over walvisvangst

  •  
21-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_1760.jpg
Japan heeft dinsdag bakzeil gehaald met zijn voorstel om commerciële walvisvangst onder voorwaarden weer toe te staan. Het plan werd weggestemd op de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) in Zuid-Korea.
Bij de stemming waren 29 landen tegen, 23 voor en vijf onthielden zich. Ook Nederland heeft volgens G. Gast van milieuorganisatie Greenpeace tegen het Japanse voorstel gestemd.
Japan had voorgesteld om de commerciële walvisvangst gefaseerd weer op te pakken, met allerlei controlemaatregelen. Maar critici op de vergadering vonden het plan veel te ingewikkeld en daarom te makkelijk te omzeilen. Daardoor zouden veel te veel walvissen worden gedood.
Eerder al lukte het Japan niet een nieuwe stemprocedure erdoor heen te krijgen. Tokio wilde een geheime stemming invoeren, maar ook dat plan werd verworpen.
Japan gaat lijnrecht in tegen internationale druk de vangst van walvissen te stoppen. Japan vindt wel Noorwegen aan zijn kant. Volgens Oslo en Tokio zijn bepaalde soorten, zoals de dwergvinvis, inmiddels zo talrijk dat er best weer commercieel op kan worden gejaagd.
Minister Veerman (Natuurbeheer) vindt de uitkomst van de stemming ,,een hele goede zaak''. Volgens hem bewijst dit de effectiviteit van de Nederlandse aanpak. ,,We zijn uit principe tegen de walvisvangst, maar blijven wel meepraten en beïnvloeden. Als je direct 'teugen' roept, ben je namelijk geen relevante gesprekspartij meer.''
Veerman is ook blij met de groeiende steun op de conferentie voor het Nederlandse idee om het walvisverdrag te herzien. Via een ministeriële conferentie kunnen zo bijvoorbeeld de wetenschappelijke vangsten worden beperkt. ,,Want iedereen weet dat dit een dekmantel is voor commerciële vangst'', zegt Veerman, die via zijn vertegenwoordigers heeft vernomen dat de Japanners op de conferentie al danig nerveus beginnen te worden.
Greenpeace is vooralsnog tevreden over het verloop van de vergadering. ,,Het gaat in zoverre goed dat de walvisjacht niet opnieuw weer acceptabel wordt gemaakt. De deksel blijft dicht'', aldus Gast. De komende dagen blijft het volgens hem nog ,,spannend''. Er staan nog stemmingen over onder meer de vangst van walvissen voor de wetenschap op het programma.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.