Vroege Vogels

Januari koud, zonnig en droog_30_01_2009

  •  
30-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zon_63.jpg
Januari was met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 0,7 graad Celsius in De Bilt de koudste maand sinds januari 1997. Normaal ligt het gemiddelde in de eerste maand van het jaar op 2,8 graden. Dat heeft een klimatoloog van het KNMI vrijdag laten weten.
Het verschil tussen het zuiden en het noorden van het land was groot. In Maastricht lag de temperatuur op min 0,4 graad tegen normaal 2,6 graden en in Eelde op 0,9 tegen normaal 2,0 graden. Ook wat sneeuw betreft was er een duidelijke scheidslijn tussen het noorden en het zuiden.
Het was koud, erg koud in het zuiden. Boven het sneeuwdek in het zuidoosten vroor het op een paar plaatsen zelfs vier dagen zeer streng: onder de min 15. Min 20,8, het allerkoudst, werd het op dinsdag 6 januari in het Limburgse Ell. Het kan verkeren, in Ell werd het dertien dagen later ook het warmst met 11 graden.
Het KNMI in De Bilt registreerde zeventien vorstdagen tegen dertien normaal en vier ijsdagen, precies het langjarig gemiddelde. In het zuidoosten waren het lokaal 22 vorstdagen en zeven ijsdagen. In het noorden beleefden enkele plaatsen zelfs geen enkele ijsdag. Op vorstdagen ligt de minimumtemperatuur onder het vriespunt en op ijsdagen vriest het de hele dag.
Zonnig was het wel bij de kou. Gemiddeld lag Nederland gedurende ongeveer 95 uur in de zon, terwijl we het 'normaal' met dertig uur minder moeten stellen. Het was wel oneerlijk verdeeld. Maastricht baadde ruim 110 uur in het zonlicht en de 'somberste' plaatsen in het noordoosten moesten het met het langjarig gemiddelde van 65 uur doen. In De Bilt kwam het aantal zonuren op honderd. Januari 2009 was de op twee na zonnigste sinds 1901. Een is januari 1940 met 109 uur en twee 1954 met 106 uur.
Het was redelijk droog in januari. Gemiddeld viel 47 millimeter neerslag tegen normaal 69 millimeter. Het noordwesten en het midden van het land kregen het meest te verwerken. In Wijk aan Zee en Den Helder kwam 64 millimeter naar beneden. Nieuw Beerta in Groningen telde 27 millimeter. Vrijdag de 23e was het erg nat met 15 millimeter neerslag. Die dag was de luchtdruk door een overtrekkende depressie extreem laag. Hoek van Holland mat 961,0 hectoPascal, de op twee na laagste luchtdruk sinds de metingen begin vorige eeuw werden genoteerd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.