Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Janneke Bazelmans: Green & Hip

  •  
02-05-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
warmtepaal_02.jpg
‘Het milieu is hip,' lees ik keer op keer. Vanmorgen nog. Er zat een mooie bijlage bij de LA Times over Green Living en hoe hip dat wel niet is. Is dat zo? En wat is hip? Wie bepaalt er eigenlijk wat hip is? Volgens het Engelse woordenboek betekent hip: ‘familiair with or informed about the latest idea's, styles, developments.' In deze betekenis is iedereen die op de hoogte is van de ontwikkelingen en discussies in milieu- en klimaatland hip. En je moet wel ergens in een hutje op de hei wonen, mocht je deze informatie niet hebben meegekregen. Dus vrijwel iedereen is hip.
Op de hoogte zijn, is toch iets anders dan je ernaar gedragen, lijkt me. Daar moet je toch onderscheid tussen maken. Simpel voorbeeld. Ik was er van op de hoogte dat de pony een paar jaar geleden een zeer populaire haarstyle was. U weet wel, zo’n schuine. Ik had er zelf geen (volgens mijn kapper kon een pony in krullend haar echt niet) en voelde me zo niet-hip. Maar misschien onterecht. Was ik met terugwerkende kracht wel hip.
Wat zegt de Van Dale? Hip is ‘overeenkomstig de nieuwe modeopvattingen: hippe tienerkleding.' Ook twijfelachtig. Mensen die als eerste de nieuwe mode signaleren en (uit)dragen zijn hip. Dat zijn trendsetters. Maar hoe zit het dan met degenen die volgen? Zeg maar, de trendvolgers. Zijn zij ook hip? In de ogen van de trendsetters waarschijnlijk niet. Volgens de Van Dale weer wel. En in de ogen van de langzaam op gang komende massa ook. Die volgt nadat de producenten het hippe goedje goedkoop heeft geproduceerd en het op de markt te koop is. In de ogen van de Engelse betekenis, is zelfs de massa hip. Ha, het moet niet gekker worden. Je kan geen krant of glossy openslaan of er staat iets in over het milieu. ‘Going green' is een ware levensstijl geworden. Zelfs Mc Donalds claimt dat het milieubewust is. Het kan dus gekker.
In welke fase is het milieu beland? De trendvolgers hebben het milieubewustzijn overgenomen. De massa volgt langzaamaan. Hoe hip is het milieu nu nog? En zijn de echte trendsetters, onze leiders al weer op zoek naar iets nieuws? En wat is dat dan? En ben je hip als je dat weet? Dan kun je het beter niet doorvertellen, want als iedereen het weet, ben je zelf niet meer hip, mocht je daarnaar streven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.